Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Ταχύτερο ίντερνετ στο Δήμο Πωγωνίου μέσω WiFi4EU

Παροχή υψηλής ποιότητας πρόσβασης στο διαδίκτυο προσφέρει ο Δήμος Πωγωνίου μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος WiFi4EU. Η τοποθέτηση του απαραίτητου εξοπλισμού έχει ήδη ξεκινήσει και η σύνδεση στα 14 επιλεγμένα σημεία θα γίνεται από τη συγκεκριμένη πύλη.
 Έτσι, οι δημότες θα απολαμβάνουν πλέον ακόμη υψηλότερες ταχύτητες σύνδεσης  στα σημεία δωρεάν πρόσβασης όπως δημαρχεία, πλατεία, κέντρα υγείας, βιβλιοθήκες κ.λπ, ενώ παράλληλα γίνεται επέκταση του υπάρχοντος δικτύου.
«Ο Δήμος Πωγωνίου ήταν ο 1ος Δήμος της Ηπείρου που χρηματοδοτήθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο μας επιτρέπει να ικανοποιούμε τις αυξημένες ανάγκες των δημοτών μας. Πρόκειται για μία παράλληλη δράση που λειτουργεί επικουρικά στο ήδη υπάρχον ασύρματο δίκτυο προσφέροντας  πιο υψηλές ταχύτητες» δήλωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Στυλιανός Κουκουλάρης σημειώνοντας παράλληλα ότι μέσω του  προγράμματος καλύπτονται τα έξοδα εξοπλισμού και εγκατάστασης των σημείων πρόσβασης Wi-Fi ενώ ο Δήμος Πωγωνίου θα είναι υπεύθυνος για την πληρωμή της συνδεσιμότητας (συνδρομή στο Διαδίκτυο), της συντήρησης και της λειτουργίας του εξοπλισμού για τουλάχιστον 3 έτη.
Το πρόγραμμα WiFi4EU υλοποιείται στις εξής Τοπικές Κοινότητες: Καλπακίου, Δελβινακίου, Παρακαλάμου, Δολιανών, Κτισμάτων, Πωγωνιανής, Βήσσανης, Κεφαλοβρύσου και Κουκλιών.

Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Over the past years we had some (less) serious moments with some of Hollywood's favorite stars... one way, or another, they all agreed THIS is their favourite country to visit! Full story: https://bit.ly/2OMbK9p

Κυριακή 3 Μαΐου 2020

https://www.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html?fbclid=IwAR0h44jvGB9i8tmHbxjPEGQ7b6BcInWHpCQBgO8C38r9iDXY96EtMDpXT70#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6
Ένας διαδικτυακός διαδραστικός πίνακας εργαλείων για την απεικόνιση και παρακολούθηση των κρουσμάτων του κοροναϊού COVID-19 σε πραγματικό χρόνο.
Αναπτύχθηκε από το Κέντρο για την Επιστήμη και Μηχανική Συστημάτων του Πανεπιστημίου John Hopkins με σκοπό να παρέχει στους ερευνητές, τις αρχές δημόσιας υγείας και το ευρύ κοινό ένα φιλικό προς το χρήστη εργαλείο για την παρακολούθηση της νόσου καθώς εξελίσσεται.
Τα δεδομένα που συλλέγονται εμφανίζονται και διατίθεται ελεύθερα μέσω ενός αποθετηρίου GitHub.
Πολιτική Προστασία
Ο παγκόσμιος διαδραστικός χάρτης του κορωναϊού: 
Σε πραγματικό χρόνο η εξέλιξη της πανδημίας




Ο παγκόσμιος διαδραστικός χάρτης του κορωναϊού: Σε πραγματικό χρόνο η εξέλιξη της πανδημίας

Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Δρ. Γ. Ελευθερίου, Γ.Γ. ΠΙΣ: Πότε πρέπει να φοράμε μάσκα ; Ποιο είναι τ...

Τι είναι ο κορωνοϊός και τι πρέπει να κάνουμε;
“Όσο ο ιός κυκλοφορεί έξω εγώ θα μείνω μέσα!”

Τις 10 καλύτερες συμβουλές για τον κορωνοϊό δίνει Έλληνας καθηγητής του MIT
Φώτο: O Μανώλης Κέλλης
Viral έχει γίνει η ανάρτηση του Έλληνα καθηγητή του ΜΙΤ Μανώλη Κέλλη, ο οποίος προσπαθεί να συμβάλει στις προσπάθειες περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αποκαλύπτοντας αλήθειες και ψέματα για τον ιό με δέκα συμβουλές αυτοπροστασίας.
«Μην πανικοβάλλεστε, αλλά και μην υποτιμάτε την κατάσταση. Να δράσετε λογικά, να ελαχιστοποιήσετε την εξάπλωση για να προστατεύσετε τους άλλους, να ευχαριστηθείτε τον χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και να συμπεριφέρεστε σαν να πρόκειται για πανδημία, προκειμένου να μη γίνει όντως μια πανδημία», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής του ΜΙΤ.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ. ΚΕΛΛΗ



«Ορισμένες συμβουλές για τον κορωνοϊό προς τους φίλους μου:
Ο ιός εξαπλώνεται ασυμπτωματικά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είστε ήδη φορέας και να εξαπλώνετε τον ιό χωρίς να το γνωρίζετε. Για να περιοριστεί η εξάπλωσή του, παρακαλώ περιορίστε στο ελάχιστο τις μεγάλες συναθροίσεις, τα ταξίδια, τις χειραψίες και μην αγγίζετε το πρόσωπό σας.
Ο κύριος λόγος που παραμένει χαμηλός ο παγκόσμιος αριθμός (των κρουσμάτων), ειδικά στην Κίνα, σχετίζεται με την επιστήμη, τον εντοπισμό, την αναγνώριση, τους ελέγχους, την ετοιμότητα και τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Χωρίς αυτά θα είχαμε εκατομμύρια θανάτους μόνο στην Κίνα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Μη γελάτε με τον ιό: α) ο ρυθμός μετάδοσής του είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνον της γρίπης, β) η θνησιμότητά του είναι πολύ μεγαλύτερη από της γρίπης, γ) η φυσική ανοσία μας σε αυτόν είναι πολύ χειρότερη από της γρίπης, δ) η εξάπλωσή του ενώ δεν υπάρχουν συμπτώματα σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον περιορίσουμε ζητώντας από τους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι. Μικρές διαφορές μπορούν να μετατρέψουν 10.000 θανάτους σε 50 εκατομμύρια θανάτους, οπότε μην τις υποτιμάτε.
Μη φοράτε μάσκα στο πρόσωπο. Συσσωρεύονται μικρόβια, τα οποία στη συνέχεια θα εξαπλωθούν στο πρόσωπό σας, στο σπίτι σας, στα αγαπημένα σας πρόσωπα, όταν τελικά βγάλετε τη μάσκα. Εάν είστε άρρωστος και «πρέπει» να βγείτε έξω, ναι, φορέστε ιατρική μάσκα για να προστατεύσετε τους άλλους. Αλλά στην περίπτωση που δεν είστε άρρωστος, αυτές οι μάσκες θα σας κάνουν να αρρωστήσετε, ενώ θα λείψουν και από τα νοσοκομεία και το προσωπικό στον χώρο της υγείας. Άρα, σας παρακαλώ μην τις αποθηκεύετε.
Εάν είστε πράγματι άρρωστοι και έχετε ελαφρά συμπτώματα γρίπης, μείνετε στο σπίτι αντί να πάτε στο νοσοκομείο, το οποίο είναι απαραίτητο σε πιο σοβαρά περιστατικά. Το πιθανότερο είναι ότι έχετε γρίπη, αλλά ακόμη και αν πρόκειται για κορωνοϊό δεν υπάρχει θεραπεία, δεν υπάρχει εμβόλιο και το νοσοκομείο δεν μπορεί να κάνει τίποτα σε περιστατικά με ελαφρά συμπτώματα. Άρα, αφήστε ελεύθερες τις κλίνες για εκείνους που χρειάζονται οξυγόνο.
Να καθαρίζετε κάθε επιφάνεια σαν να είναι μολυσμένη. Να πλένετε συχνά τα χέρια σας. Ελαχιστοποιήστε τα αγγίγματα στο πρόσωπό σας. Αντικαταστήστε τις χειραψίες με σκουντήματα αγκώνα. Να αντιμετωπίζετε το κινητό σας σαν να είναι μόνιμα μολυσμένο, καθαρίστε το με αντισηπτικά μαντιλάκια και κρατήστε το μακριά από το κρεβάτι σας. Να σπρώχνετε με το πόδι τις πόρτες για να ανοίξουν, τραβήξτε τις πόρτες με χαρτομάντιλο, άλλο αντικείμενο ή με το πίσω μέρος του χεριού σας. Γεμίστε με φιλιά τα παιδιά σας (ούτως ή άλλως μοιράζεστε όλα τα μικρόβια), αλλά κρατήστε μακριά σας τα μικρόβια που έρχονται απ’ έξω. Κάποια από αυτά θα γίνουν ουδέτερα και ίσως η γρίπη της επόμενης χρονιάς να μην είναι και τόσο σοβαρή, αν ακολουθηθούν καλύτερα οι κανόνες υγιεινής.
Όταν είμαστε προνοητικοί, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε την έκθεσή μας (στον κορωνοϊό), δίνοντας και την ευκαιρία στο σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει μικρότερο αριθμό σοβαρών περιστατικών. Ναι, είσαι υγιής και δεν θα αρρωστήσεις. Ναι, μπορεί όσοι ξέρεις τελικά να εκτεθούν στον ιό. Αλλά όλα έχουν να κάνουν με τον ρυθμό των κρουσμάτων. Εάν τον περιορίσουμε, τα νοσοκομεία δεν θα γεμίσουν και η θνησιμότητα θα παραμείνει χαμηλότερη.
Τελικά ο θερμός καιρός ελπίζουμε ότι θα συμβάλει στον περιορισμό της εξάπλωσης των σωματιδίων του ιού, ότι ο καλύτερος εξαερισμός, ο περισσότερος χρόνος έξω, η περισσότερη έκθεση στον ήλιο τελικά θα περιορίσουν την εξάπλωση του ιού. Ελπίζουμε ότι η επόμενη «σεζόν» του κορωνοϊού θα μας βρει με μεγαλύτερη έμφυτη ανοσία, ίσως και ένα εμβόλιο, και πως τελικά θα είναι απλώς άλλη μια γρίπη. Αλλά οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες, οπότε αντιμετωπίστε το σαν να είναι πανδημία προκειμένου να μη γίνει στην πραγματικότητα.
Είναι ωραίο να περνάς τον χρόνο σου με την οικογένειά σου. Ακύρωσα τέσσερις εκδηλώσεις μόνο αυτή την εβδομάδα (το πάρτι των γενεθλίων μου, μια κοινή συνεδρίαση με άλλα τέσσερα εργαστήρια, μια ομιλία στο ελληνικό προξενείο και ένα συνέδριο στην Ευρώπη). Δεν μετανιώνω για τίποτα. Έχω την ευκαιρία να περάσω χρόνο με τους μαθητές μου, την οικογένειά μου, τους στενούς μου φίλους, να μελετήσω, να κάνω αναρτήσεις (όπως αυτή) και να δουλέψω σε σημαντικά συγγράμματα και εργασίες. Είναι θαυμάσιο να επιβάλεις στον εαυτό σου μια απαγόρευση ταξιδιών κα να στρέψεις ξανά την προσοχή σου στα σημαντικά.
Πάνω απ’ όλα, στηρίξτε την επιστήμη, εμπιστευτείτε τις συμβουλές των ειδικών και εκτιμήστε τη μεγάλη σημασία της ιατρικής επιστήμης και του εντοπισμού (κρουσμάτων). Θα είχαμε δεκάδες εκατομμύρια θανάτους χωρίς αυτά και θα αναρωτιόμασταν γιατί οι θεοί μάς έχουν θυμώσει τόσο (μπορούμε ακόμα να αναρωτηθούμε γι’ αυτό, αλλά τουλάχιστον ας κάνουμε και κάτι γι’ αυτό).
Συμπέρασμα: Μην πανικοβάλλεστε, αλλά και μην υποτιμάτε την κατάσταση. Να δράσετε λογικά, να ελαχιστοποιήσετε την εξάπλωση για να προστατεύσετε τους άλλους, να ευχαριστηθείτε τον χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και να συμπεριφέρεστε σαν να πρόκειται για πανδημία, προκειμένου να μη γίνει όντως μια πανδημία».
*Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/o-dekalogos-ellina-kathigiti-toy-mit-gia-ton-koronoio-poy-egine-viral

Το σκίτσο του Αρκά για τον κοροναϊό… είναι όλα τα λεφτά

COVID-19 Οδηγίες για ταξιδιώτες 12 Μαρτίου 2020
Ένας διαδραστικός πίνακας εργαλείων βασισμένος στον ιστό για την παρακολούθηση του COVID-19 σε πραγματικό χρόνο

Το βίντεο αποτυπώνει το πόσο εύκολα μεταδίδεται ο κορωνοϊός COVID-19.





Προστατέψτε τον εαυτό σας και τους γύρω από σας συνανθρώπους.




Οι δύο επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι. Ας είμαστε όλοι προσεκτικοί!





Δημοσιεύουμε, με αφορμή την προηγούμενη ανάρτηση του κου Δασκαλάκη, ένα βίντεο που εξηγεί την εκθετική αύξηση του κορωνοϊού.

Κορωνοϊός: Τι κάνουμε με ρούχα και παπούτσια και πού δεν ακουμπάμε-Οι οδηγίες του ΙΣΑ

 koronoios-kavala
Προληπτικά μέτρα και οδηγίες για τον κορωνοϊό, από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

Την ανάγκη λήψης μέτρων από όλους τους πολίτες, αλλά και από τις επιχειρήσεις, για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή την εξέλιξη που υπάρχει στην κοινότητα με κρούσματα.





Ο ΙΣΑ διαπιστώνει ότι «πολλοί ασθενείς δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο αυτοπεριορισμού» και έλλειψη στην αγορά σε μάσκες και απολυμαντικά.



Παράλληλα δίνει μια σειρά νέων οδηγιών που απαντούν σε καθημερινές συνήθειες οι οποίες πλέον απαιτούν προσοχή. Για παράδειγμα τι κάνουμε με ρούχα και παπούτσια όταν γυρνάμε στο σπίτι μετά από κυκλοφορία έξω;

Οδηγίες:

  1. Σε κάθε επιχείρηση θα πρέπει στην είσοδο να υπάρχει συσκευασία απολυμαντικού.
  2. Κάθε
    άτομο που μετακινείται εκτός σπιτιού πρέπει να φέρει μαζί του
    απολυμαντικό ή απολυμαντικά μαντιλάκια. Τα δοχεία απορριμμάτων που
    ρίχνονται, τα απολυμαντικά μαντιλάκια, που χρησιμοποίησε ο ασθενής θα
    πρέπει να φέρουν εσωτερική πλαστική σακούλα με ενοποιημένο σχοινί
    κλεισίματος.
  3. Ο χώρος αναμονής(σαλόνι) θα πρέπει πριν το άνοιγμα ή
    μετά το πέρας της προηγούμενης χρήσης να απολυμαίνεται (δάπεδο,
    καρέκλες, τραπέζια). Στα τραπέζια δεν πρέπει αυτήν την περίοδο να
    υπάρχουν περιοδικά, και διαφημιστικά φυλλάδια.
  4. Εάν έχει συσκευασία παροχής πόσιμου νερού να χρησιμοποιούνται πλαστικά κύπελλα σε θήκη και όχι χύμα.
  5. Εάν
    η επίσκεψη στο γραφείο γίνεται με τηλεφωνικό ραντεβού καλό είναι να
    ενημερώνεται ο πελάτης ότι εάν έχει βήχα να μην προσέλθει ή εάν είναι
    επιτακτική ανάγκη να προσέλθει με μάσκα.
  6. Χαιρετάμε με άγγιγμα των αγκώνων και κρατάμε απόσταση δύο μέτρων από τον συνομιλητή μας.
  7. Πλένουμε τα χέρια μας μετά την χρήση της τουαλέτας και όταν πιάνουμε ακάθαρτα αντικείμενα.
  8. Στις
    μετακινήσεις με μέσα ΜΜ μετά την αποβίβαση απολυμαίνουμε τα χέρια μας.
    Εάν το λεωφορείο έχει πολλούς επιβάτες αποφεύγουμε το πρόσωπο του
    συνεπιβάτη στρέφοντας το πρόσωπο μας σε λοξή θέση αριστερά η δεξιά.
    Μόλις φθάσουμε στην εργασία μας πλένουμε τα χέρια μας ή τα
    απολυμαίνουμε.
  9. Εάν χρησιμοποιούμε δικό μας όχημα στις
    μετακινήσεις που όμως γίνεται χρήση και από άλλα άτομα θα πρέπει με ένα
    απολυμαντικό μαντιλάκι να απολυμάνουμε τις χειρολαβές στις πόρτες το
    τιμόνι και τους λεβιέδες ταχύτητας και χειρόφρενου.
  10. Στις οικονομικές συναλλαγές χρησιμοποιούμε την κάρτα την οποία απολυμαίνουμε μετά την χρησιμοποίηση της και όχι νομίσματα.
  11. Γυρίζοντας
    σπίτι απολυμαίνουμε τα χέρια μας πριν μπούμε με απολυμαντικό
    χαρτομάντιλο ή υγρό απολυμαντικό. Βγάζουμε τα παπούτσια και τα εξώρουχα
    και τα βάζουμε στο μπαλκόνι να αερισθούν, πλένουμε τα χέρια μας και το
    πρόσωπο και αλλάζουμε εσώρουχα. Τα ρούχα αφήνονται να αερισθούν για μισή
    τουλάχιστον ώρα. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται σε κάθε πολύωρη
    έξοδο από το σπίτι.
  12. Δεν πηγαίνουμε γυμναστήριο και σε άλλες
    κλειστές εκδηλώσεις η συναντήσεις. Εφόσον έχουμε βήχα δεν πηγαίνουμε στο
    γιατρό χωρίς μάσκα. Δεν πρέπει να εκτιθέμεθα σε ψυχρό περιβάλλον.
  13. Ανοίγετε
    την πόρτα με την μύτη του παπουτσιού η τον αγκώνα, εάν η πόρτα έχει
    χειρολαβή με το χέρι σας και αφού μπείτε στην αίθουσα απολυμάνετε τα
    χέρια σας με απολυμαντικό η ένα απολυμαντικό μαντιλάκι. Δεν αγγίζουμε
    καταλόγους ή διαφημιστικά έντυπα.
  14. Εάν ο σύντροφός σας έχει
    συμπτώματα γρίπης θα πρέπει να φοράτε και οι δύο μάσκα. Όσοι τον
    φροντίζουν θα φορούν μάσκα και γάντια και την μεν μάσκα θα την
    αντικαθιστούν κάθε τρεις ώρες τα γάντια αμέσως μετά το τέλος της
    φροντίδας. Αερίζουμε συχνά το δωμάτιο του δίνουμε υγρά αποφεύγοντας τα
    ξινά τα αλμυρά και τα γλυκά. Σε περίπτωση που δεν έχετε απολυμαντικό
    ούτε χαρτομάντιλα πλύνετε τα χέρια με σαπούνι.
PSA Safe Grocery Shopping in COVID-19 Pandemic – UPDATED!!!
Έτσι θα απολυμάνεις τα ψώνια σου από το σούπερ μάρκετ.
Το βίντεο Αμερικανού γιατρού που έγινε viral

Μπορεί πλέον τα απολυμαίνουμε τα πάντα μέσα στο σπίτι μας, τι γίνεται όμως με τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ;

Ένας γιατρός από το Μίσιγκαν ανέβασε στα social media ένα βίντεο 13 λεπτών για να προειδοποιήσει τους καταναλωτές για τα μικρόβια που ζουν στις συσκευασίες που αγοράζουν.

Συγκεκριμένα, ο Jeffrey VanWingen, γιατρός στο Family Medicine Specialists πόσταρε στο Facebook ένα βίντεο, όπου, ούτε λίγο ούτε πολύ, δείχνει πώς πρέπει να απολυμαίνουμε τα ψώνια μας από το σούπερ μάρκετ και τα άλλα καταστήματα τροφίμων (παντοπωλεία, κρεοπωλεία, μανάβικα κτλ).

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα των επιστημόνων της Αμερικανικής κυβέρνησης, ο κορωνοϊός μπορεί να ζήσει πάνω σε επιφάνειες από πλαστικό και ανοξείδωτο ατσάλι, μέχρι και 3 ημέρες.

Στο βίντεο, ο γιατρός συμβουλεύει ότι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγεις τη μεταφορά μικροβίων από τις συσκευασίες και τα τρόφιμα στον άνθρωπο, είναι να τα αφήσεις για 3 ημέρες έξω χωρίς να τα αγγίξεις.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντοτε εφικτό, ιδίως για τρόφιμα που χαλάνε εκτός ψυγείου. Γι’ αυτό το λόγο, δείχνει πώς μπορούμε να απολυμάνουμε τις συσκευασίες και τα τρόφιμα.

«Μπορεί να φαίνεται χρονοβόρο, ωστόσο, αυτές τις ημέρες, όλοι έχουμε περισσότερο χρόνο», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Ας είμαστε μεθοδικοί και ασφαλείς και να μην πάρουμε κανένα ρίσκο».

Το χρήσιμο αυτό βίντεο του Αμερικανού γιατρού έχει ήδη πάνω από 4 εκατομμύρια προβολές στο YouTube.

 https://www.awakengr.com/etsi-tha-apolymaneis-ta-psonia-soy-apo-to-soyper-market-to-vinteo-amerikanoy-giatroy-poy-egine-viral/?fbclid=IwAR171bZgzG2B1TdhS4Gj8Im9eLWxdVawtLmDEWCJfNBXHY_kUFZqYSobdGE