Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Πωγωνήσια μολογήματα: " Η χαρά και η λύπη, έρθαν αντάμα"...
Του Κωνσταντίνου Χρ. Κωστούλα


Το 1925 φτιάχναμε τη στέρνα του σπιτιού για να σταματήσει η τυραγνία να κουβαλάμε νερό από το Λάκκο. Το καλοκαίρι του 1927 την τελείωσε ο μάστορας ο Μαρτσέκης, που ήταν ειδικός στις στέρνες. Τότε παραγγείλαμε τα λούκια σ’ έναν εβραίο* ντενεκτζή*, τον Γιοσέφ, στη Βοστίνα που γύριζε στα χωριά και έκανε και εμπόριο. Θέλαμε νάναι έτοιμα το χινόπωρο που άρχιζαν τα πρωτοβρόχια να μαζέψουμε νερό και να την πλύνουμε. Μια μέρα που είχε έρθει ο Γιοσέφ ο εβραίος στο Δολό και μάζευε τομάρια έρχεται στο σπίτι και λέει της μάνας:

— « Κωστάντω, να μου δώσεις το άλογο να πάω τα τομάρια στη Βοστίνα και να στο γυρίσω να σου φέρω και τα λούκια».

Η μάνα μου συμφώνησε και ο εβραίος πήρε το άλογο και το φόρτωσε με τα τομάρια που είχε μαζέψει από το χωριό. Τα τομάρια που φόρτωσε ήταν άλλα μεγάλα, άλλα μικρά, άλλα με το κεφάλι και τ’ αφτιά μπροστά κι άλλα πίσω. Καθώς δεν ήξερε κι από ζώα το κακοφόρτωσε το άλογο. Ξεκίνησε από το χωριό με το άλογο φορτωμένο και κατέβηκε στο Λάκκο για να περάσει αντίπερα στη Βοστίνα. Το γιοφύρι ήταν τότε καινούργιο. Όταν έφτασε εκεί κάτω στο λάκκο, στο γιοφύρι, φαίνεται πώς το άλογο φοβήθηκε από τη σκιά που έκαναν τα κεφάλια και τ’αφτιά από τα τομάρια, λαχτάρησε κι έπεσε στο λάκκο. Τότε δεν ήταν εύκολο ούτε να κατέβει κανένας ούτε να βγάλει το άλογο. Μια και δυο ο εβραίος τρέχει στο χωριό κι απ’ το φρύδι, το κόνισμα, άρχισε να φωνάζει:

— Δολιώτες χωριανοί μούπεσε το άλογο της Κωστάντως στο ποτάμι. Βοηθείστε με, βοήθεια χωριανοί. Έτρεχε και φώναζε.

Τότε άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες, πρώτα τ’ Αηγιαννιού και ύστερα της εκκλησίας του χωριού. Όλοι ανησύχησαν που άκουσαν τις καμπάνες, που ακούγονταν μέχρι τη Βοστίνα. Μαζεύτηκαν πολλοί στο μεσοχώρι για να δουν τι συμβαίνει κι εκεί ο εβραίος χτυπιόταν γιαυτό που τον βρήκε και παρακαλούσε να τον βοηθήσουν να βγάλει τα τομάρια από το Λάκκο.

Ξεκίνησαν κάμποσοι από το χωριό με τριχιές και εργαλεία και πάνε στο λάκκο στο γιοφύρι. Εκεί βλέπουν το άλογο μέσα στο ποτάμι όρθιο να βόσκει στις όχθες. Δεν μπορούσαν όμως να το βγάλουν. Τότε οι άντρες έφεραν λοστούς και κασμάδες κι άρχισαν να κόβουν το βράχο από τη μεριά της Βοστίνας δίπλα στο γιοφύρι για να κάνουν ένα σκαλοκόψιμο ν’ ανέβει το άλογο. Άλλοι, κατέβηκαν κάτω στο ποτάμι και ξεφόρτωσαν το άλογο από τα τομάρια. Δούλεψαν πολύ όλοι οι άντρες και άλλοι που ήρθαν από τη Βοστίνα και βοηθούσαν. Έτσι βοηθιόταν τότε ο κόσμος. Αν ένας είχε ανάγκη πήγαιναν όλοι και βοηθούσαν, στο θέρο, στα ξύλα, στον τρύγο, στο χτίσιμο. Όλοι μαζί στις δυσκολίες στη χαρά και στη λύπη...

Όταν έπεφτε κανένα κατσίκι στο λάκκο κρεμιούνταν με τις τριχιές και το έβγαζαν. Το άλογο όμως ήταν μεγάλο και βαρύ και δεν μπορούσαν να το βγάλουν. Έσκαψαν το βράχο και σιγά σιγά έκαναν ένα σκάλωμα όσο να πατάει ένα άλογο. Τα τομάρια και το σαμάρι τα ανέβασαν λίγα λίγα στο γεφύρι άλλα με τα χέρια κι άλλα με τριχιές. Μετά πήραν το άλογο, το έδεσαν και το τράβηξαν να πατήσει το μονοπάτι που έφτιαξαν. Άλλοι το κρατούσαν, άλλοι το τραβούσαν και άλλοι το έσπρωχναν από πίσω. Σιγά σιγά έβγαλαν το άλογο στο γιοφύρι κι ο εβραίος όλο χαρά που γλύτωσε τα τομάρια αλλά και όλοι όσοι βοήθησαν και η μάνα μου που γλύτωσε το άλογο. Σαμάρωσαν το άλογο, το φόρτωσαν πάλι με τα τομάρια και το πήρε ο εβραίος να πάει στη Βοστίνα. Από τότε είναι εκείνο το μονοπάτι δίπλα στο γιοφύρι στη Βοστινιώτικη μεριά του Λάκκου. Γύρισαν όλοι στο χωριό και ήρθαν στο σπίτι μας να χα-ρούν για το γλύτωμα του αλόγου.

— Άντε Κωστάντω, τυχερή ήσουν, γλύτωσες το άλογο,

της έλεγαν όλοι και δώστου ρακιά και κεράσματα και χαρές όλοι. Γέμισε η αυλή από κόσμο που έδειχναν τη χαρά τους που γλύτωσε το άλογο γιατί, ήταν χρήσιμο και σε μας αλλά και στους άλλους που τόπαιρναν όταν είχαν ανάγκη.

Εγώ χαιρόμουν μαζί με τους άλλους κι έφερνα γύρω εκεί ανάμεσα και κρατούσα στην αγκαλιά μου το μικρό αδελφάκι μου τον Χριστάκη που ήταν τότε εννιά μηνών. Ο Χριστάκης είχε πάθει τότε *κάρκαλο και τον έπιανε καρκαλέτσι*. Έτσι καθώς χαιρόμασταν όλοι έπιασε τον Χριστάκη το καρκαλέτσι κι εγώ δεν μπορούσα και δεν ήξερα τι να κάμω. Τότε το κατάλαβε μια γριά, το βλέπει και λέει:

«Πάει μωρ’ μαύρες, το παιδί, πέθανε»!!!!!!

Μια άλλη φωνάζει:

«Δεν βρέθηκε μια μωρ’ μαύρες να του ανοίξει το στόμα να του βγάλει τη γλώσσα, χάθηκε το παιδί».

Ετσι εκεί στην αυλή είχαμε μέσα τη χαρά κι ήρθε και μπήκε στο σπίτι μας η λύπη. Σε μια στιγμή που ούτε το καταλαβαίνεις από τη χαρά πας στη λύπη. Ήθελε ο Θεός...

Εκείνη τη χρονιά χάθηκαν έτσι από τον κάρκαλο έντεκα παιδιά στο Δολό. Ήταν μια κακιά χρονιά για το χωριό μας. Χτύπησε και το σπίτι μας την ώρα που είχαμε μέσα μια χαρά. Η χαρά κι η λύπη ήρθαν αντάμα...

Σημειώσεις μου

Στη Βοστίνα (Πωγωνιανή) τότε, ζούσαν μόνιμα μερικές, λίγες, εβραϊκές οικογένειες που ασχολούνταν κυρίως με το εμπόριο. Ήταν τότε η Βοστίνα εμπορικό κέντρο της περιοχής με πολλά καταστήματα και μεγάλη κίνηση. Επί τουρκοκρατίας αλλά και λίγα χρόνια μετά την απελευθέρωση ήταν και έδρα της Επαρχίας Πωγωνίου.

—ντενεκτζής: τεχνίτης κατεργασίας τσίγκου και κατασκευής ειδών από τσίγκο για οικιακή χρήση αλλά και άλλες χρήσεις του τσίγκου.

—*κάρκαλος, καρκαλέτσι: πρόκειται για τον κοκκύτη, τη μολυσματική νόσο των παιδιών που προκαλεί συνεχή βήχα. Τότε δεν υπήρχε τρόπος θεραπείας ή εμβόλια. Έτσι όταν έπεφτε επιδημία πολλά παιδιά μικρά χάνονταν, όπως στο Δολό το 1927 που πέθαναν 10-11 παιδιά από κοκκύτη.

Στα θεραπευτικά μέσα της εποχής ήταν η διατροφή με γαϊδουρόγαλα. Η εμπειρία της μάνας μου από εκείνο το γεγονός την έκανε να σώσει τον αδελφό μου Σπύρο το 1940 με τον πόλεμο όταν τον έπιασε κοκκύτης και δύο φορές σε παρατεταμένο βήχα του τράβηξε τη γλώσσα και μπόρεσε να ανασάνει και να μην πάθει ασφυξία. Τότε δοκίμασα κι εγώ από το γαϊδουρόγαλα που τον τάιζε...

ΠΗΓΗ:Το παραπάνω κείμενο είναι απο το βιβλίο του Κ.Χ. Κωστούλα " Η μάνα μολογάει κι εγώ γράφω" στη σειρά "ΠΩΓΩΝΗΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ" (ΑΡ. 6)-(Ιωάννινα 1996).

Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Η Γη παγιδεύει ′′ πρωτοφανή ′′ ποσότητα θερμότητας, λέει η NASA

ΚΡΗΤΗ ΣΠΑΝΙΟ ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ 1910 1920

.


Η Κρήτη έναν αιώνα πριν μέσα από ένα συγκλονιστικό κινηματογραφικό ντοκουμέντο της γαλλικής εταιρείας κινηματογραφικών παραγωγών Gaumont Pathe. Η ταινία μας μεταφέρει λίγο μετά την εποχή του Καπετάν Μιχάλη με πλάνα από τη δεκαετία 1910 - 1920 κατά την οποία το μουσουλμανικό στοιχείο συνυπάρχει με το νωπό ακόμα αίσθημα της απελευθέρωσης της Κρήτης. Μοναδικά πλάνα από τα Χανιά, το Ρέθυμνο, την Κνωσσό, το αστικό Ηράκλειο αλλά και τον ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου με τον μικρό Κούλε, τον όρθιο ακόμα φάρο του Μεγάλου Κούλε, την περιοχή του Λαβυρίνθου αλλά και πλάνα κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων. Εντύπωση ακόμα προκαλούν τα πλάνα από το οθωμανικό νεκροταφείο έξω από την Χανιόπορτα, ο όρθιος ακόμα μιναρές στο κέντρο του Ηρακλείου, η κίνηση στις καστροπορτες εισόδου - εξόδου του Χανδακα, το τσιγαροπωλειο και οι - προφανώς Μουσουλμάνες - μαυροντυμένες γυναίκες με τις μαυρες ομπρελες και τα καλυμμένα πρόσωπά ...
Αn extremely rare video document of Crete - a century ago - from the French cinema production company Gaumont Pathe ...


Αποποίηση: Το βίντεο δεν προορίζεται για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.
Το ακουστικό περιεχόμενο δεν ανήκει σε εμένα και δεν έχω κέρδος από αυτό το βίντεο. Δεν είμαι κύριος πνευματικών δικαιωμάτων του περιεχομένου. Είναι από την προσωπική μου συλλογή και είναι καθαρά για Διασκέδαση.

All audio and visual parts are the sole property of their respective owners.
This video is purely for entertainment and recreational purposes.
No Copyright infringement intended! All rights go to its rightful owners.

Μεταφόρτωση για εκπαιδευτικούς λόγους από τον χρήστη:
George Vidakis
https://www.youtube.com/watch?v=V1zCx...

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Νεμέρτσικα!

Διάσχιση Νεμέρτσικας Δρυμάδες-Πωγωνίσκος
Νεμερτσικα . Όρος Δουσκων mountain nemertsika greece Μπισκοπουλο. 4Kdrone footage.
Νεμέρτσικα
Νεμέρτσικα 2.209μ 20/03/16

Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

Ηλίας Μόσιαλος


Όλα τα εμβόλια επιτελούν τρεις λειτουργίες:
1. Μπορούν να αποτρέψουν πλήρως τη λοίμωξη από ένα παθογόνο
2. Αν δεν αποτρέψουν τη λοίμωξη και κολλήσουμε μια νόσο, μπορούν να μας προστατεύσουν από τη σοβαρή έκβαση της νόσου και να αποφύγουμε επομένως τις εισαγωγές στα νοσοκομεία
3. Μπορούν να μειώσουν τη διασπορά της νόσου από εμας τους ίδιους, εφόσον έχουμε νοσήσει, (γιατί παραμένει λίγο ιικό φορτίο στο ανώτερο αναπνευστικό μας σύστημα το οποίο όμως δεν απειλεί όσους έχουν εμβολιαστεί), και δεδομένου πως μας έχουν ήδη προστατεύσει από τη σοβαρή νόσο.
Τι συμβαίνει με τα εμβόλια για τον κορωνοϊό;
1. Γνωρίζουμε πως το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που έχουν εμβολιαστεί, προστατεύονται από τη λοίμωξη αλλά δεν ξέρουμε ακόμα το ακριβές ποσοστό.
2. Όσοι κολλήσουν, και έχουν κάνει τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca (AZ), προστατεύονται από σοβαρή λοίμωξη και εισαγωγή στο νοςοκομειο, κατά 96% και 92%, αντίστοιχα.
Δεν μας προστατεύει όμως το εμβόλιο όλους από την ινδική παραλλαγή (Δέλτα). Ένα 4-8 % θα περάσει τη νόσο με βαριά συμπτώματα και ίσως χρειαστεί εισαγωγή στο νοσοκομείο. Επίσης ένα μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξης του 12 (Pfizer))-33 (AZ) % μάλλον θα νοσήσει ήπια εάν κολλήσει την ινδική παραλλαγή (Δέλτα) ακόμα και εάν είναι εμβολιασμένοι.
Η προστασία των εμβολίων γνωρίζαμε πως ήταν 100% απέναντι στην αγγλική παραλλαγή (την Αλφα). Αλλά τα δεδομένα έχουν αλλάξει λίγο.
Επομένως, το πρόβλήμα δεν είναι σημαντικό, αλλά υπάρχει, για τους λίγους που θα νοσήσουν σοβαρά.
3. Τα εμβόλια γνωρίζουμε πως αποτρέπουν την μετάδοση κατά 70-90%, αλλά η παραλλαγή Δέλτα μεταδίδεται πιο εύκολα. Το δε ποσοστό της ενδοοικογενειακής διασποράς έχει αυξηθεί κατά 64%.
Είναι η ινδική παραλλαγή όμως πιο θανατηφόρα;
Με βάση τα μεχρι στιγμής δεδομένα δεν φαίνεται να είναι.
Τότε, θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος, γιατί υπάρχει πρόβλημα και παγκόσμια ανησυχία;
Υπάρχει πρόβλημα γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του πλανήτη δεν έχουν εμβολιαστεί γιατί δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια.
Ναι, αλλά γιατί έχουν αυξηθεί τα κρούσματα, σε χώρες όπως η Αγγλία και το Ισραήλ όπου ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί;
Και στις 2 χώρες δεν έχει εμβολιαστεί πάνω από το 60% των άνω των 16 ετών. Φαίνεται πως τα ποσοστά εμβολιασμού κοντά στο 60% στην κοινότητα των ενηλίκων ήταν επαρκή για να αντιμετωπίσουν την Aγγλική παραλλαγή. Στο ποσοστό αυτό προσθέτουμε ένα ακόμη 10-15% όσων έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία γιατί κόλλησαν την νόσο.
Φαίνεται όμως πως αυτά τα ποσοστά αυτά (70-75%) δεν είναι αρκετά για να δημιουργήσουν ανοσία στην κοινότητα για την ινδική παραλλαγή. Υπολογίζουμε τώρα ότι για να συμβεί αυτό πρέπεινα έχουμε περισσότερους από το 82% των ενηλίκων, είτε με φυσική (επειδή κόλλησαν) είτε με επίκτητη ανοσία (λόγω των εμβολιασμών).
Αυτο όμως που έχει σημασία, είναι πως η Αγγλία, που ειναι η χώρα με τα περισσότερα νέα κρούσματα μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών της Ευρώπης, είναι ταυτόχρονα η χώρα με το μικρότερο αριθμό σοβαρών λοιμώξεων. Αυτό σημαίνει πως τα εμβόλια δουλεύουν.
Γιατί όμως αυξήθηκε ο αριθμός των νέων λοιμώξεων και στην Αγγλία και στο Ισραήλ και γιατι έχουμε εισαγωγές στα νοσοκομεία και από εμβολιασμένους;
Ο συντριπτική πλειοψηφία των νέων λοιμώξεων αφορά στους μη εμβολιασμένους (περίπου το 40% των ενηλίκων), στα παιδια που δεν έχουν εμβολιαστεί και σε ένα μικρό ποσοστό εμβολιασμένων, που δεν τους καλύπτουν τα εμβόλια της Pfizer και της ΑΖ (που αντιστοιχεί σε 4 και 8% αντίστοιχα).
Μπορεί όμως να αυξηθεί πέραν του 4% και του 8% ο αριθμός των νέων κρουσματων μεταξύ των εμβολιασμένων;
Ναι, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Όπως εξήγησα στην αρχή, ο βασικός ρόλος του εμβολίου είναι η αποτροπή της σοβαρής νόσου, όχι η πλήρης αποτροπή της λοίμωξης. Άρα μπορεί να δούμε έναν αυξημένο αριθμό θετικών τεστ PCR σε εμβολιασμένους, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως θα αναπτύξουν σοβαρή νόσο (επειδή το τεστ θα ειναι θετικό).
Το πρόβλημα βασικά με την ινδική παραλλαγή, την παραλλαγή δέλτα, θα το έχουν οι εξής 3 κατηγορίες
1. Κυρίως οι ανεμβολίαστοι
2. Τα παιδια που δεν έχουν εμβολιαστεί (αλλά γνωρίζουμε πως οι επιπτώσεις της νόσου θα είναι πιο ήπιες στα παιδιά)
3. Το μικρο ποσοστό 4 και 8% στους οποίους τα εμβόλια της Pfizer και ΑΖ δεν αποτρέπουν τη σοβαρή νόσο.
Δεν έχουμε ακόμα δεδομένα για τα εμβόλια της Johnson & Johnson και της Moderna όσον αφορά την αποτέλεσματικοτητα έναντι της παραλλαγής Δέλτα. Αλλά δεδομένων των ομοιοτήτων των εμβολίων και των στοιχείων από τα άλλα 2 εμβόλια, δεν θα περίμενα μεγάλη μείωση της αποτελεσματικότητας έναντι στην παραλλαγή Δέλτα, ούτε για αυτά τα εμβόλια.

.

Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το βίντεο που ακολουθεί περιέχει ΠΟΛΥ ΤΡΥΦΕΡΕΣ σκηνές!  

Ο απίστευτος σκύλος που τα κάνει όλα!

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Αγαπητοί συγχωριανοί και φίλοι της Μερόπης. Σας ενημερώσαμε με πρόσφατες αναρτήσεις τις αποφάσεις της κυβέρνησης μέσω της ΡΑΕ περί ανάπτυξης αιολικών πάρκων στη Νεμέρτσικα (Δουσκο) και στο Κουτσόκρανο. Μια απόφαση που σήκωσε μεγάλη αναταραχή αλλά και συζήτηση. Η Αδελφότητα Μεροπαίων Θεσσαλονίκης με πλούσιο έργο και στήριξη στο χωριό εδώ και πολλά χρόνια απέστειλε άμεσα την επισυναπτόμενη επιστολή για να ενημερώσει αλλά και για να αναλάβουν οι αρμόδιοι τις ευθύνες τους και να απαντήσουν με διαφάνεια για όλο εγχείρημα.

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

Τα ιστορικά γεφύρια της Ηπείρου | 3/2/2021 | ΕΡΤ

Τι είναι η ωχρά κηλίδα και πώς αντιμετωπίζεται η θολή όραση

Η ωχρά κηλίδα είναι μία περιοχή που εντοπίζεται στο πίσω μέρος του ματιού στον αμφιβληστροειδή. Αυτό το σημείο είναι αυτό ακριβώς που σε βοηθά να βλέπεις τις λεπτομέρειες και να οδηγείς. Αν η ωχρά κηλίδα υπολειτουργεί, παρουσιάζει δηλαδή κάποιου είδους εκφύλιση, τότε η εικόνα που έχουμε μέσω της όρασής μας είναι θολή ή παρουσιάζει παραμόρφωση. Η όραση ενός ατόμου με πάθηση ωχράς κηλίδας επιδεινώνεται τόσο στις κοντινές όσο και στις μακρινές αποστάσεις, κάνοντας την καθημερινότητά του δύσκολη.

Οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας δεν μπορούν να προκαλέσουν πλήρη τύφλωση. Ο ασθενής συνεχίζει να μπορεί να βλέπει κυρίως περιφερειακά, ωστόσο δεν μπορεί να διακρίνει καθαρά λεπτομέρειες της εικόνας στην κεντρική περιοχή.

Μια από τις συχνότερες παθήσεις είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία μπορεί να είναι είτε ξηρή (ατροφική) είτε υγρή. Επίσης, ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει την ωχρά κηλίδα προκαλώντας οίδημα.

Αίτια και συμπτώματα παθήσεων της ωχράς κηλίδας

Η ηλικιακή εκφύλιση τείνει να εμφανίζεται σε ηλικιωμένα άτομα. Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του ασθενή τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος εμφάνισης. Σημαντικό ρόλο παίζει και η κληρονομικότητα. Τα άτομα που καπνίζουν έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν ηλικιακή εκφύλιση στην ωχρά κηλίδα τους.

Η εκφύλιση μπορεί να είναι είτε ξηρή είτε υγρή. Η ξηρή μορφή προκαλεί σταδιακή μείωση της όρασης.

Η υγρή μορφή αφορά σε μικρότερη μερίδα ασθενών. Το σύμπτωμα της θολής όρασης σε αυτή τη μορφή εκδηλώνονται πιο άμεσα και αιφνίδια. Οφείλεται στην εμφάνιση νεοαγγείων (παθολογικά αγγεία) στον αμφιβληστροειδή. Από τα αγγεία αυτά εκρέει υγρό ή ακόμη και αίμα, θολώνοντας την όραση.

Ο διαβήτης, η επόμενη πιο συχνή πάθηση που προσβάλλει την ωχρά, προκαλεί χρόνιες διαταραχές στα μικρά αγγεία του σώματος. Έτσι, επηρεάζει και τα αγγεία του αμφιβληστροειδούς, προκαλώντας τη λεγόμενη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Το διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδας είναι από τις συχνότερες επιπλοκές του διαβήτη.

Διάγνωση και εξετάσεις για ωχρά κηλίδα

Η διάγνωση της ηλικιακής εκφύλισης και του οιδήματος της ωχράς κηλίδας από διαβήτη ή άλλη αιτιολογία επιτυγχάνεται με κλινική εξέταση από τον αρμόδιο γιατρό που είναι ο οφθαλμίατρος και με απεικονιστικές εξετάσεις όπως η OCT (οπτική τομογραφία συνοχής), η OCT αγγειογραφία (χωρίς σκιαγραφικό), η ψηφιακή φλουροαγγειογραφία (και πανοραμική αγγειογραφία σε διαβήτη, φλεγμονές και φλεβικές θρομβώσεις), η αγγειογραφία με πράσινο ινδοκυανίνης (επιλεγμένες περιπτώσεις με υποψία χοριοειδικών πολυπόδων και χρόνια κεντρική ορώδη).

Κάποιοι ασθενείς δεν καταλαβαίνουν ότι έχουν υποστεί βλάβη στην ωχρά κηλίδα παρά μόνο όταν χάσουν μεγάλο μέρος της κεντρικής τους όρασης. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν το άλλο μάτι βλέπει καλά. Ο οφθαλμίατρος ωστόσο, μπορεί να διαγνώσει από το πρώιμο κιόλας στάδιο τη νόσο, μέσω μια απλής οφθαλμολογικής εξέτασης.

Ο οφθαλμολογικός έλεγχος περιλαμβάνει:
Κλινική εξέταση για έλεγχο όρασης με ειδικό οπτότυπο
Οφθαλμοσκόπηση
Απεικόνιση του πίσω μέρους του ματιού (έλεγχος παρουσίας υγρού και νεοαγγείων)
Οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) και αγγειογραφία με ή χωρίς σκιαγραφικό

Η διάρκεια της πλήρους εξέτασης δεν ξεπερνά τη μία ώρα περίπου. Εφόσον γίνει αγγειογραφία με σκιαγραφικό, που είναι και η πιο χρονοβόρα διαδικασία, η εξέταση διαρκεί περισσότερο, επειδή απαιτείται έλεγχος αλλεργικής αντίδρασης στην έγχυση του σκιαγραφικού φαρμάκου.

Θεραπεία και αντιμετώπιση ωχράς κηλίδας

Η θεραπεία της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, αλλά και των υπόλοιπων παθήσεων, εξαρτάται από το είδος της πάθησης, δηλαδή αν πρόκειται για υγρή ή ξηρή (ατροφική). Οι θεραπείες στοχεύουν στη σταθεροποίηση ή και στη βελτίωση της όρασης του ασθενή.

Εφαρμόζονται ενδοβόλβιες (ενδοϋαλοειδικές) ενέσεις σε υγρού τύπου ηλικιακή εκφύλιση ωχράς και οίδημα ωχράς από διαβήτη ή φλεβικές θρομβώσεις. Η φωτοδυναμική θεραπεία επιλέγεται σε πολύποδες (ειδική μορφή εκφύλισης) και κεντρική ορώδη ωχροπάθεια (αφορά σε εφαρμογή laser χαμηλής ενέργειας για να ελεγχθεί η διαρροή από τα αγγεία με υψηλή ροή αίματος) και το micropulse laser (με μικροπαλμούς) εφαρμόζεται στην κεντρική ορώδη και σε περιπτώσεις διαβητικού οιδήματος.

Η διατροφή παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι ορισμένες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος καθυστερούν την εξέλιξη και γενικότερα, βοηθούν στην πρόληψη παθήσεων της ωχράς κηλίδας.

Αναλόγως με τη μορφή και το στάδιο της πάθησης μπορεί να χρειαστεί τακτική παρακολούθηση ή και επανάληψη της θεραπείας όταν παρουσιάζονται υποτροπές. Για παράδειγμα, η υγρή ηλικιακή εκφύλιση ωχράς είναι μία μορφή που μπορεί να κάνει υποτροπές.

Αρχικώς, η επανεξέταση θα πρέπει να γίνεται ανά 1 με 1,5 μήνα και στη συνέχεια, ανά 3-4 μήνες. Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός θα σου ορίσει τη συχνότητα και την αναγκαιότητα επανεξέτασης αναλόγως της περίπτωσής σου.

Κόστος ωχράς κηλίδας

Ο κατάλληλος γιατρός για τη διάγνωση και αντιμετώπιση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, αλλά και όλου του φάσματος των παθήσεων αυτής, είναι ο οφθαλμίατρος.

Το κόστος της εξέτασης και θεραπείας θα καθοριστεί βάσει των εξετάσεων που θα χρειαστεί να γίνουν, αλλά και της θεραπείας που τελικά θα επιλεγεί, αφού ο γιατρός ελέγξει το ιστορικό και θέσει την ακριβή διάγνωση. 

https://www.doctoranytime.gr/p/oxra-kilida