Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Από τα Τρίκαλα στα Ιωάννινα: Μια υπέροχη διαδρομή στην καρδιά της Ελλάδας

Οι στάσεις μιας διαδρομής που αποτελεί μια ξεχωριστή ταξιδιωτική εμπειρία


Βωβούσα/Photo:Shutterstock

Η διαδρομή από τα Τρίκαλα στα Ιωάννινα είναι μια υπόθεση περίπου 2 ωρών μέσω της Εγνατίας οδού, ωστόσο, υπάρχει ένας ακόμα δρόμος που συνδέει τις δύο πόλεις. Οι παλιότεροι των γνωρίζουν καλά: είναι η λεγόμενη Κατάρα η οποία, μέχρι να φτιαχτεί η Εγνατία το 2009, ήταν αυτός ο κύριος οδικός άξονας για να φτάσει κανείς από την θεσσαλική πόλη στην πρωτεύουσα της Ηπείρου.

Η διαδρομή που παρουσιάζουμε μπορεί να προσθέτει χρόνο στο ταξίδι σας, ωστόσο, είναι πολύ πιο όμορφη. Περνά μέσα από έλατα, ρόμπολα και πεύκα, βλέπει στις γύρω βουνοκορφές και έχει και ένα παραπάνω οδηγικό challenge λόγω στροφών. Όμως η Κατάρα δεν είναι ένας δρόμος για όταν ο καιρός δεν είναι καλός και κυρίως τον χειμώνα. Ακόμα και από το όνομά της, καταλαβαίνετε ότι το να τον διασχίσετε δεν είναι κάτι εύκολο.
Στην πορεία η διαδρομή έχει διάφορα σημεία ενδιαφέροντος που θα επισημάνουμε. Αν θέλετε να τα δείτε όλα, ίσως θα χρειαστεί να κάνετε μια διανυκτέρευση. Κρίμα είναι να οδηγείτε για πέντε ώρες μέχρι τα Ιωάννινα. Η ιδέα είναι να κάνετε ένα απολαυστικό road trip. Φυσικά, η τελική απόφαση είναι δική σας.


O ποταμός Ληθαίος διατρέχει την πόλη των Τρικάλων/Photo: Αμαλία Κωβαίου


Βαρούσι/Photo: Αμαλία Κωβαίου

Ο πύργος του Ρολογιού/Photo: Αμαλία Κωβαίου

Σημείο εκκίνησης, τα Τρίκαλα, η όμορφη αυτή πόλη της Θεσσαλίας που την κόβει στα δυο ο ποταμός Ληθαίος. Είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας Τρίκκης και αποτελεί γενέτειρα του Ασκληπιού. Η πιο όμορφη συνοικία της είναι η Βαρούσι, η παλιά πόλη ουσιαστικά που είναι γεμάτη με παραδοσιακά σπίτια με καλαμωτές και πλίνθους και στενά καλντερίμια. Ακριβώς πάνω από το Βαρούσι βρίσκεται το φρούριο του Ιουστινιανού αλλά και το έμβλημα της πόλης ο Πύργος του Ρολογιού που κατασκευάστηκε αρχικά τον 17ο αι. αλλά από τότε έχει ανακατασκευαστεί πολλές φορές καθώς δέχτηκε πολλές καταστροφές. Αξίζει και μια χαλαρή βόλτα πλάι στο ποτάμι ενώ αν θέλετε να νιώσετε τον παλμό της πόλης θα πάτε στην οδό Ασκληπιού με τα εμπορικά καταστήματα και τις στιλάτες καφετέριες.


Τρίκαλα/Photo: Αμαλία Κωβαίου

Αφού εξοπλιστείτε με καφέ ή τσάι ή ό,τι σας αρέσει θα μπείτε στο αυτοκίνητο και θα κινηθείτε βορειοδυτικά μέσα στον κάμπο των Τρικάλων. Μετά το Κεφαλόβρυσο, στο χωριό Θεόπετρα υπάρχει το ομώνυμο σπήλαιο στο οποίο οι ανασκαφές κατέδειξαν τη συστηματική χρήση του χώρου από τον άνθρωπο, από τη Μέση Παλαιολιθική, μιλάμε για 130.000 χρόνια πριν, έως και τη Νεολιθική περίοδο το 4000 π.Χ.

Το σπήλαιο γενικά είναι επισκέψιμο προς το παρόν όμως λόγω έργων παραμένει κλειστό, ωστόσο σημειώστε το για την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στην περιοχή. Αυτά στα ανατολικά του δρόμου. Στα δυτικά, μπορείτε να κάνετε μια παράκαμψη για να θαυμάσετε τη γέφυρα της Σαρακίνας στον Πηνειό η οποία χτίστηκε αρχικά τον 16ο αιώνα από τον μητροπολίτη Λαρίσης Βησσαρίων Β’, αρχές όμως του 19ου αιώνα τμήμα της γκρεμίστηκε και έχουν σωθεί μόνο τα τρία από τα έξι τόξα της. Περνώντας το γεφύρι μπορείτε να πάτε μέχρι τον καταρράκτη της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται πολύ κοντά στο ομώνυμο χωριό και φαίνεται ουσιαστικά από το δρόμο, ένα μικρό περπατηματάκι θα το χρειαστείτε να ξέρετε. Η ποσότητα του νερού εξαρτάται πάντα από την εποχή, για αυτό ρωτήστε πρώτα στο καφενείο του χωριού πριν ξεκινήσετε το περπάτημα.


Ακολουθώντας τις πινακίδες φτάνουμε στην Καλαμπάκα/Photo: Αμαλία Κωβαίου

Photo: Αμαλία Κωβαίου

Συνεχίζετε την πορεία σας και στα δυτικά σας έχετε για λίγο ακόμα τον Πηνειό μέχρι να φτάσετε στην Καλαμπάκα και φυσικά στα Μετέωρα τα οποία εάν δεν έχετε επισκεφθεί, στρίψτε τώρα το τιμόνι και ξεκινήστε να ανεβαίνετε αυτούς τους λείους μαγευτικούς βράχους που ξεπερνούν σε κάποια σημεία τα 600 μέτρα ύψος και φιλοξενούν εδώ και αιώνες χριστιανικά μοναστήρια. Οι πρώτοι ασκητές μοναχοί ήρθαν στα βράχια των Μετεώρων τον 11ο αιώνα, χρειάστηκε όμως 2 αιώνες ακόμα μέχρι η κοινότητα να ακμάσει.

Τα επιβλητικά μοναστήρια των Μετεώρων απέχουν μόλις 6 χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα. Photo: Shutterstock

Στο χωριό Καστράκι που είναι χτισμένο στις ρίζες των βράχων λειτουργεί και Μουσείο Γεωλογικών Σχηματισμών των Μετεώρων (2432022523) ενώ στην Καλαμπάκα μπορείτε να επισκεφθείτε το Κέντρο Ψηφιακής Προβολής Μετεώρων (2432077997) καθώς και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων & Μανιταριών (2432024959). Αν μείνετε αρκετά στην περιοχή σημειώστε πως μπορείτε να κάνετε κάνετε rafting στον Ασπροπόταμο, rappel και πεζοπορία στα Μετέωρα.


Ο περιστοιχισμένος από βράχια οικισμός του Γάβρου/Photo: Αμαλία Κωβαίου

Συνεχίζοντας το δρόμο σας από την Καλαμπάκα προς τα Γιάννενα, κινείστε για λίγα χιλιόμετρα ακόμα παράλληλα με τον Πηνειό και μετά τη Μούργκανη, εκεί που το Μαλακασιώτικο ρέμα συμβάλει με το ποτάμι αρχίζει η ανηφορική πορεία που σε κάποια σημεία σας δίνει θέα στη μικρή κοιλάδα των Μετεώρων. Θα περάσετε έξω από το χωριό Μεγάλη Κερασιά, περίπου στα 500 μ. υψόμετρο, το οποίο είναι περιτριγυρισμένο από ένα υπέροχο δάσος βελανιδιών και θα συνεχίσετε. Μέχρι το 1948 το χωριό λεγόταν Μεϊντάν Κερασιά, κατάλοιπο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και άλλαξε τρεις φορές τοποθεσία μέχρι να βρεθεί ένα πιο φιλόξενο σημείο καθώς ο αρχικός οικισμός υπέστη μεγάλες καταστροφές από κατολίσθηση.

Το επόμενο χωριό είναι το Ορθοβούνι στα 600 μ. υψόμετρο, το προσπερνάτε και αυτό ωστόσο στη διαδρομή έχετε θέα στις γύρω βουνοκορφές και στο Μαλακασιώτικο ρέμα. Ο δρόμος συνεχίζει φιδωτός μέχρι το χωριό Τρυγόνα σε υψόμετρο 750 μ. στις παρυφές του Κράτσοβου και έχει επίσης πανέμορφη θεά στον Μαλακασιώτη. Εδώ μπορείτε να κάνετε μια στάση για να ξεκουραστείτε πίνοντας έναν καφέ ή ένα τσιπουράκι με τους ντόπιους. Λίγο έξω από το χωριό στην περιοχή Ανάληψη μπορείτε να γεμίσετε τα παγούρια σας με δροσερό νερό από την πέτρινη βρύση στο δρόμο και να ξαποστάσετε στην ταβέρνα Ανάληψη (2432070120) με τα ωραία μεζεδάκια.

Αν δεν θέλετε να κάνετε στάση στην Τρυγόνα προχωρήστε στο επόμενο χωριό τον Κορυδαλλό ή Τζενεράδες όπως είναι επίσης γνωστό. Να ξέρετε πως μέχρι εδώ δεν έχετε φτάσει ακόμα στο μέσο της διαδρομής, έχετε κάνει περίπου 55 χιλιόμετρα από τα 144 συνολικά. Το χωριό περιβάλλεται από όμορφο δρυόδασος και βλέπει σε Λάκμο και Κόζιακα. Εδώ θα βρείτε και δυο -τρία ταβερνάκια όπως το Πέτρινο (2432071937), ο Κορυδαλλός (2432070231) και το Ψητοπωλείο Αντώνης (6973200138). Μεταξύ των χωριών Κορυδαλλός και Παναγία υπάρχει και το Pallas Casa (6934021175), αυτόνομα σπιτάκια στα οποία μπορείτε να διανυκτερεύσετε. Η Παναγία ή Λιμπόχοβο, είναι ένα μεγάλο χωριό ανάμεσα σε πεύκα, οξιές και έλατα και εάν έχετε χρόνο κάντε μια στάση για ένα καφεδάκι.

Από την Παναγία τώρα θα αρχίσετε να ανεβαίνετε το βουνό και σιγά σιγά να μπαίνετε στην Κατάρα, ένα δρόμο με πολλές στροφές έλατα, πεύκα και ρόμπολα που μπορεί να είναι δύσκολος είναι όμως και όμορφος. Από την Παναγία και για τα περίπου 30 επόμενα χιλιόμετρα μέχρι το Μέτσοβο δεν θα συναντήσετε άλλο οικισμό οπότε αν θέλετε νερό και σνακ προμηθευτείτε τα πριν ξεκινήσετε. Το κομμάτι της Κατάρας, που είναι και το πιο δύσκολο, έχει μήκος περίπου 18 χλμ.



Σύμφωνα με τον θρύλο η Κατάρα πήρε το όνομά της από έναν δεσπότη ο οποίος κάπου το 1800 ξεκίνησε από τα Γιάννενα να πάει στα Τρίκαλα όμως η κακοκαιρία στην περιοχή τον δυσκόλεψε τόσο πολύ που πέθανε στη διαδρομή και καταράστηκε το βουνό. Το ξέφωτο όπου ο δεσπότης υπέκυψε είναι πλέον γνωστό ως ο Κάμπος του Δεσπότη. Η Κατάρα λοιπόν μέχρι το 2009 που ολοκληρώθηκε η Εγνατία, αποτελούσε τον φόβο και τον τρόμο όλων των οδηγών που έπρεπε να περάσουν από εκεί το χειμώνα για να πάνε στα Γιάννενα ή από τα Γιάννενα να πάνε στα Τρίκαλα. Ιδίως το κομμάτι που είναι γνωστό ως Αυχένας της Κατάρας στα 1.690 μ. υψόμετρο. Το πρόβλημα ήταν οι απότομες αλλαγές στις καιρικές συνθήκες λόγω του υψόμετρου, ακόμα και εάν ξεκινούσατε από τα πεδινά με ήλιο εκεί μπορεί να είχε στην καλύτερη περίπτωση μια μικρή ομίχλη και στη χειρότερη χιονοθύελλα. Ωστόσο όταν ο καιρός είναι καλός η διαδρομή παρά τις στροφές της είναι πανέμορφη.




Αφήνοντας πίσω σας την Κατάρα το τοπίο απογυμνώνεται σιγά σιγά από δέντρα και το μόνο που βλέπετε είναι βουνοκορφές. Μια ωραία παράκαμψη πριν φτάσετε στο Μέτσοβο είναι αυτή προς την τεχνητή λίμνη πηγών του Αώου σε υψόμετρο 1.350 μέτρων. Ένα συγκλονιστικό τοπίο φουλ στο πράσινο, κυρίως με οξιές στις δυτικές όχθες και ρόμπολα, έλατα και μαύρη πεύκη να κυριαρχούν στο βόρειοανατολικό τμήμα της. Γύρω της σχηματίζονται μικρά λιβάδια με πανέμορφες ορχιδέες και αγριολούλουδα, λιμνούλες με αλπικούς τρίτωνες και ρυάκια που εκβάλουν στη λίμνη. Εδώ αξίζει σε κάποιο σημείο να σταματήσετε, να κατέβετε από το αυτοκίνητο και να περπατήσετε στις όχθες της λίμνης για να απολαύσετε αυτό το πανέμορφο τοπίο στο μέγιστο.

Το Μέτσοβο/Photo: Unsplash


Πινακοθήκη Αβέρωφ/Photo: Jean Housen-commons.wikimedia.org

Μετά τη λίμνη σειρά έχει το Μέτσοβο. Εδώ θα κάνετε τη μεγάλη σας στάση πριν συνεχίσετε για τα Γιάννενα. Απλωμένο στις πλαγιές της Πίνδου στα 1.200 μ. υψόμετρο και πνιγμένο στο πράσινο, το Μέτσοβο είναι ένα πανέμορφο χωριό. Τι θα κάνετε εδώ; Θα επισκεφθείτε το Οινοποιείο Αβέρωφ (2656042505), το Μουσείο Λαϊκής Ηπειρωτικής Τέχνης (2656041084) και λίγο πιο δίπλα την Πινακοθήκη Αβέρωφ (2656041210) με έργα κυρίως από την προσωπική συλλογή του Ευάγγελου Αβέρωφ. Από το Μέτσοβο ξεκινάνε επίσης και πολλά μονοπάτια που μπαίνουν στον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου και βγάζουν στη Βωβούσα, στο Χαλίκι, στους Καλαρρύτες, το Σιράκο κ.α.

Καλαρρύτες/Photo: Shutterstock

Για φαγητό θα πάτε στον Γαλαξία (2656041202) με την όμορφη αίθουσα και το τζάκι, τις νόστιμες πίτες και τα καλά κρέατα ή στο Κουτούκι του Νικόλα (2656041732) τη μικρή οικογενειακή ταβέρνα όπου μαγειρευτά και ψητά στα κάρβουνα συναγωνίζονται στη νοστιμιά. Αν θέλετε να διανυκτερεύσετε στο Μέτσοβο, προτάσεις υπάρχουν πολλές, διαφορετικά βγείτε πάλι στο δρόμο και κατηφορίστε προς Γιάννενα μια διαδρομή περίπου 60 χλμ. Ενδεικτικά μπορείτε να μείνετε στο πολυτελές Άρωμα Δρυός που διαθέτει και spa (2656029008), στο στιλάτο Grand Forest Metsovo με την όμορφη θέα (2656029001-4) ή στο πολύ cozy Κατώγι Αβέρωφ (2656042505).

Αφήνοντας το Μέτσοβο, θα συναντήσετε το χωριό Βοτονόσι, βρίσκεστε στα 794 μέτρα υψόμετρο, θα προσπεράσετε όμως και θα συνεχίσετε το δρόμο σας ο οποίος τώρα κινείται παράλληλα με την Εγνατία και τον μετσοβίτικο παραπόταμο του Άραχθου. Θα περάσετε πάνω από τον Άραχθο στον Μπαλτουμά και στη συνέχεια πάνω από την Εγνατία με θέα πάντα τις γύρω βουνοκορφές.

Προπονήσεις κωπηλασίας στην Παμβώτιδα Λίμνη/ Photo: Αμαλία Κωβαίου

Από εκεί λίγες στροφές μείνανε ακόμα, και κάπου εκεί στους Σπόθους, ο δρόμος κατηφορίζει και αρχίζει να φαίνεται η Παμβώτιδα και πίσω της να απλώνονται τα Ιωάννινα. Τραβήξτε χειρόφρενο στο Κάστρο και κατεβείτε στη λίμνη. Αξίζετε και με το παραπάνω ένα τσιπουράκι.

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος για τον γάμο και την οικογένεια

Ομοφυλοφιλία - Homosexuality | Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος
.
 διαφύλαξης αυτής, στην υπογεννητικότητα αλλά και στην ιερότητα του γάμου και της ένωσης δυο ανθρώπων. Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο On Demand περιεχόμενο της Τηλεόρασης της Πεμπτουσίας, πηγαίνοντας στην κατηγορία Εκπομπές και στη συνέχεια Σημεία και Άνθρωποι.

Τα έλεγε σε άλλη εποχή πρίν 15 χρόνια... τι έχει αλλαξει;;
.
Τα έλεγε σε άλλη εποχή πρίν 15 χρόνια... τι έχει αλλαξει;;
Κάτω τα χέρια από τον Χριστό την θρησκεία μας...τον Έλληνα...... όποιοι πρωθυπουργοι χωρίς Χριστό δεν χωράνε
Ορθόδοξης Πίστης μας…….
Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Χριστόδουλος,
όλο το βίντεο εδω

COSMOTE Hints & Tips Οδηγίες εγκατάστασης εξοπλισμού Speedport Plus σε Ε...

Ο ψυχίατρος Ματθαίος Γιωσαφάτ μιλάει για τον γάμο στο zougla.gr

Ο ψυχίατρος π. Βασίλειος Θερμός για την Ομοφυλοφιλία.

Μια εξαιρετικά ψύχραιμη επισκοπική έρευνα για απαντήσεις στο πολύπλοκο θέμα της ομοφυλοφιλίας , μέσα από την ψυχολογική έρευνα όλου του προβληματισμού για το θέμα (αίτια, ταυτότητα φύλλου, bulliying, ομοφοβία, κλπ), αλλά και την παρουσίαση όλων τάσεων από την παραδοσιακή θεολογία έως τις μεταμοντέρνες σύγχρονες τάσεις, με αντικειμενικότητα και ανατροπές. Από την εκπομπή "Στα Άκρα", με τη Βίκυ Φλέσσα. Η εκπομπή έγινε στις 14 Οκτωβρίου 2016 στην ΕΡΤ 2. Στό βίντεο βλέπουμε επιλογές από το δεύτερο μέρος της συζήτησης, σχετικό με την ομοφυλοφιλία.

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

Τι σημαίνει «ολιστική θεραπεία»?

Τι σημαίνει «ολιστική θεραπεία»?



Μια φράση που χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά, χωρίς πολλές φορές να είναι κατανοητό ακριβώς το τι σημαίνει. Σημαίνει το ίδιο για όλους? Γιατί είναι τόσο σημαντική η ολιστική θεραπευτική προσέγγιση? Αυτές και μερικές ακόμα ερωτήσεις θα απαντήσουμε εδώ…
Η φράση ολιστική θεραπεία αποτελείται από τις λέξεις «ολιστικός» και «θεραπεία»
Η έννοια «ολιστικός»

Ας ξεκινήσουμε με την έννοια του ολιστικού. Σύμφωνα με το Wikipedia, ολιστικός σημαίνει «που αφορά στην περιγραφή ή αντιμετώπιση ενός ζητήματος από όλες τις πλευρές». Στην περίπτωση του ατόμου, η ολιστική προσέγγιση περιλαμβάνει όχι μόνο το σώμα αλλά και τον ψυχισμό/συναισθήματα, τις νοητικές μας διαδικασίες και το πνεύμα μας, ή τις πνευματικές μας αναζητήσεις. Τα επίπεδα αυτά (και φυσικά πολύ περισσότερα υποεπίπεδα και υποομάδες αυτών), συντελούν στην ύπαρξη του κάθε ατόμου. Το υλικό ή σωματικό επίπεδο περιλαμβάνει ό,τι βλέπουμε με τα μάτια μας, αγγίζουμε με τα δάχτυλά μας, μυρίζουμε με τη μύτη μας, ακούμε με τα αυτιά μας και λέμε με τη γλώσσα μας. Το άτομό μας, όμως, αποτελείται και από ό,τι αισθανόμαστε (κάτι που συνήθως τοποθετούμε στο χώρο της καρδιάς), ό,τι σκεφτόμαστε (το οποίο πολλές φορές εξισώνουμε με τις διαδικασίες του εγκεφάλου μας) και ό,τι συνειδητοποιούμε σε πνευματικό επίπεδο. Το πνευματικό είναι ένα ενεργειακό επίπεδο και ίσως το μόνο που δεν είναι χειροπιαστό, συνεπώς και παλαιότερα δεν ήταν αποδεκτό από όλους. Στην εποχή, όμως, της κβαντικής φυσικής, με επιστήμονες όπως ο Einstein που παρουσίασε την ύλη ως καθαρή ενέργεια, ακόμα και ενεργειακά σώματα αποδεικνύονται. Για παράδειγμα, η αύρα του ατόμου επιστημονικά πλέον καταγράφεται και φωτογραφίζεται. Συνεπώς, η ενέργεια και το πνεύμα έχουν αναγνωριστεί και επιστημονικά ως υπάρχοντα και πολύ σημαντικά, αναπόσπαστα κομμάτια της εξατομικευμένης μας ύπαρξης.
Η έννοια «θεραπεία»
Ας περάσουμε τώρα στο κομμάτι της θεραπείας. Το Wikipedia περιγράφει τη θεραπεία ως «άμεσες ή έμμεσες παρεμβατικές διαδικασίες προς βελτίωση ενός προβλήματος υγείας, συνήθως μετά από μία διάγνωση. Αυτό μπορεί να σημαίνει πλήρη αποκατάσταση, μερική αποκατάσταση, είτε διάφορους βαθμούς διαχειρισιμότητας εάν δεν επιτευχθεί αποκατάσταση». Η θεραπεία δεν αποσκοπεί μόνο στην ίαση και αποκατάσταση τυχών σωματικών προβλημάτων αλλά και στη διατήρηση μιας υψηλής ποιότητας ζωής χωρίς σωματικά, συναισθηματικά, νοητικά, και ψυχικά ζητήματα σε βάθος χρόνου. Συνεπώς, μια αρμονική συνύπαρξη του σώματος και του συναισθηματικού, νοητικού και πνευματικού μας κόσμου θα συμβάλει σε υγιή, εύρυθμη κατάσταση για ολόκληρο τον ανθρώπινο οργανισμό.
Σημασία ολιστικής θεραπευτικής προσέγγισης

Κατανοώντας τη δύναμη της ολιστικής αντίληψης της ζωής, είναι ελλιπής αντιμετώπιση το να αναζητούμε να γιατρέψουμε μόνο σωματικά ζητήματα χωρίς να εξετάσουμε τα υπόλοιπα μέρη του οργανισμού μας. Ο ψυχικός κόσμος, για παράδειγμα, επηρεάζει δυναμικά το σώμα και σε περίπτωση διαταραχής ή κάποιου ψυχικού ζητήματος, δημιουργούνται ψυχοσωματικά προβλήματα. Πρόκειται για συγκοινωνούντα δοχεία, τα οποία αλληλοεπηρεάζονται και διαδραστικά καθορίζουν την υγιή ή μη κατάσταση του καθενός από εμάς.

Η δυτική ιατρική συνήθως δρα πολύ αποτελεσματικά στο κομμάτι της σωματικής υγείας, ενώ αφήνει ανοιχτό το πεδίο για συμπληρωματικές θεραπείες που μπορούν να στηρίξουν το νου και τον ψυχισμό του ατόμου. Συνεπώς, ο θεραπευόμενος μπορεί να συνδυάσει θεραπείες, αφού συζητήσει με τους θεραπευτές του ώστε να βρεθούν μέθοδοι που αρμονικά συνυπάρχουν και συνεργάζονται. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι οι θεραπευτές θα είναι ανοιχτοί σε συνύπαρξη. Κατά τη γνώμη μας, μια συνδυαστική ολιστική θεραπευτική προσέγγιση που αποσκοπεί σε διευρυμένη κατανόηση του ζητήματος είναι η βέλτιστη. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνουμε να φροντίσουμε ταυτόχρονα τόσο τα σωματικά όσο και τυχόν συναισθηματικά, νοητικά και ψυχικά ζητήματα τα οποία πιθανόν να συμβάλλουν στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Μερικές πρωτοποριακές και αποτελεσματικές μέθοδοι ολιστικών θεραπειών είναι οι παρακάτω:
Υπνοθεραπεία

Η υπνοθεραπεία είναι μια μορφή καθοδηγούμενης ύπνωσης ή χαλάρωσης από τον υπνοθεραπευτή. Είναι επηρεασμένη σε μεγάλο βαθμό από το έργο των Sigmund Freud και Carl Jung. H υπνοθεραπεία προσεγγίζει ταυτόχρονα όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης ύπαρξης και κυρίως το νοητικό επίπεδο. Δρα στο συνειδητό και κυρίως στο υποσυνείδητο και ασυνείδητο κόσμο του καθενός. Οι σκέψεις μας από το παρελθόν έχουν δημιουργήσει τις σκέψεις που κάνουμε σήμερα. Συνεπώς, αν δεν μας αρέσει το σήμερα που βιώνουμε και επιθυμούμε να το αλλάξουμε, είναι ώρα να αλλάξουμε τον προγραμματισμό μας.

Ανάλογα με το κίνητρο που έχει κάποιος, με την υπνοθεραπεία μπορούν να σημειωθούν μεγάλες αλλαγές σε διάφορα θέματα της ζωής του. Το μόνο που χρειάζεται για την επίτευξη θεραπευτικών αποτελεσμάτων είναι ότι το άτομο θα πρέπει να επιθυμεί συνειδητά να αλλάξει, και να συμφωνεί με τις προτάσεις/υποβολές που δίνονται.

Στρες, άγχος και φοβίες διορθώνονται με την υπνοθεραπεία. Η κλινική υπνοθεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική και στον έλεγχο του χρόνιου πόνου, όπως στην περίπτωση της αρθρίτιδας, και βοηθά επίσης στη διακοπή του καπνίσματος, σε διατροφικές διαταραχές, και γενικά στην ανάκτηση του ελέγχου της ζωής μας.

Οι τομείς στους οποίους η υπνοθεραπεία έχει βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους είναι ουσιαστικά αμέτρητοι. Για παράδειγμα, ένας νεότερος τομέας της υπνοθεραπείας περιλαμβάνει το Hypnofertility και HypnoBirthing για νέους γονείς. Το Ηypnofertility χρησιμοποιεί μεθόδους οραματισμού και διαλογισμού και επηρεάζει θετικά τις πεποιθήσεις των μελλόντων γονέων για γονιμότητα, απομακρύνοντας τυχόν νοητικά εμπόδια. Το HypnoBirthing, μέσα από οραματισμούς, χαλάρωση και επιμόρφωση, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης τοκετού και περιγεννητικής αγωγής, προσφέροντας έναν ασφαλή και τρυφερό δρόμο προς τη μητρότητα.
Τεχνική Alexander

Ο Φ.Μ. Αλεξάντερ έλεγε ότι οι σωματικές και νοητικές διαδικασίες που αφορούν την λειτουργία του ατόμου δεν μπορούν να διαχωριστούν, καθώς η ψυχολογία μας άμεσα επηρεάζει το σώμα μας και το αντίθετο. Η Τεχνική Alexander δρα φαινομενικά στο σώμα του ατόμου, αλλά με επιρροή σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα. Έχει καθιερωθεί ως εκπαιδευτική μέθοδος κινησιολογίας που χρησιμοποιείται παγκοσμίως για περισσότερο από 100 χρόνια. Διδάσκει την αλλαγή περιττών κινητικών συνηθειών με απλούς και πρακτικούς τρόπους, καθώς εκπαιδεύει το άτομο να βάζει την κατάλληλη δύναμη σε οποιαδήποτε δραστηριότητα ώστε να εξοικονομεί ενέργεια με ευκολία και ελευθερία. Το άτομο ανακαλύπτει μια νέα ισορροπία, κατανοώντας την ανατομία και λειτουργία του σώματος και αποβάλλοντας άχρηστη ένταση από τους μυς και τις αρθρώσεις.

Αυτή η ψυχοσωματική μέθοδος κινησιολογίας, λοιπόν, προσαρμόζεται σε κάθε δραστηριότητα και ανάγκη, και μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που ασχολούνται με τις τέχνες, τον αθλητισμό και τις επιχειρήσεις, καθώς εκπαιδεύει την ευθυγράμμιση του σώματος στον βέλτιστο βαθμό, αποφεύγοντας το στρες. Άγχος, πονοκέφαλοι, αϋπνία, κινητικές και νευρολογικές δυσκολίες αλλά και χρόνιες νόσοι και παθήσεις, καθώς και τραυματισμοί, είναι μερικοί μόνο από τους τομείς στους οποίους βοηθά η τεχνική Alexander. Με αυτή την τεχνική, το άτομο μαθαίνει πώς να ανακτά τη σταθερότητα και συντονισμό του σώματός του και να λειτουργεί με αβίαστη ισορροπία.
Healing Touch

Το Healing Touch δημιουργήθηκε από την Janet Mentgen, μια νοσοκόμα στην Αμερική, η οποία αναγνώρισε τη σημασία της ενέργειας και τις θεραπευτικές ιδιότητες της επαφής. Είναι ένα πρόγραμμα ενεργειακής θεραπείας και ολιστικής ιατρικής που κυρίως τονώνει τον ενεργειακό κόσμο του ατόμου. Συμβάλλει στη διαχείριση του πόνου, υποβοηθά τη διαδικασία ίασης, και βασίζεται στην ατομική σωματική, νοητική, συναισθηματική και πνευματική ενέργεια. Στόχος του Healing Touch είναι να αποκαταστήσει την ισορροπία και την αρμονία στο ενεργειακό σύστημα, τοποθετώντας το κάθε άτομο σε θέση αυτοΐασης. Το Healing Touch σήμερα εφαρμόζεται παγκοσμίως σε νοσοκομεία, κλινικές και νοσηλευτικές σχολές, ενώ είναι ακόμα άγνωστο στην Ελλάδα ως ολιστική θεραπεία.
Τι να διαλέξω?

Οι παραπάνω θεραπείες δεν είναι οι μόνες. Νέες ολιστικές θεραπείες έρχονται συνεχώς να συμπληρώσουν παλαιότερες και να προσφέρουν ισορροπία, αρμονία και ευεξία στο σώμα και τον ψυχισμό του κάθε ατόμου. Το ποιες είναι οι πιο αποτελεσματικές εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες του καθενός από εμάς και τις ανάγκες ή επιθυμίες θεραπείας που έχουμε στην κάθε στιγμή. Το σίγουρο είναι ότι μία διευρυμένη αντίληψη της κατάστασης μέσω της ολιστικής ιατρικής θεώρησης του κάθε θεραπευτικού ζητήματος είναι πλέον όχι μόνο επιθυμητή, αλλά γίνεται όλο και περισσότερο ο κανόνας αντιμετώπισης του κάθε ζητήματος στη ζωή μας.

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024


 

Ίσως η συνέντευξη που πολύ δημοσιογράφοι θα ήθελαν…

Ίσως η συνέντευξη που πολύ δημοσιογράφοι θα ήθελαν… 

- «Θες, λοιπόν, να σου δώσω συνέντευξη;» ρώτησε ο Θεός. 

- «Αν Σου περισσεύει χρόνος», απάντησα.

Ο Θεός χαμογέλασε:

- «Έχω μια αιωνιότητα, άρα, υπάρχει αρκετός χρόνος για να κάνω οτιδήποτε. Τι ερωτήσεις σκέφτεσαι να μου κάνεις;»

- «Τι είναι αυτό που Σε εκπλήσσει περισσότερο στους ανθρώπους;»

Και ο Θεός απάντησε:

• Ότι με το να αγχώνονται για το μέλλον τους, λησμονούν το παρόν τους, κι έτσι δεν ζουν ούτε το μέλλον ούτε το παρόν.

• Ότι ζουν σαν να μην πρόκειται να πεθάνουν ποτέ, και πεθαίνουν σαν να μην έχουν ζήσει καθόλου.

• Ότι βιάζονται να αποβάλουν την παιδικότητα τους: Θέλουν να μεγαλώσουν γρήγορα και ύστερα παρακαλούν να ξαναγίνουν παιδιά.

• Ότι χάνουν την υγεία τους προσπαθώντας να βγάλουν λεφτά, κι ύστερα χάνουν τα λεφτά τους για να ξαναβρούν την υγεία τους..
 
Ο Θεός πήρε το χέρι μου στο δικό Του, μείναμε για λίγο σιωπηλοί και μετά ρώτησα:

- «Σαν γονιός, ποια είναι τα μαθήματα ζωής που θα ήθελες να μάθουν τα παιδιά Σου;»
 
Ο Θεός απάντησε χαμογελώντας:

• «Να μάθουν ότι δεν μπορούν να αναγκάσουν τους άλλους να τους αγαπήσουν. Αυτό που μπορούν να κάνουν, είναι να γίνουν άξιοι να αγαπηθούν.

• Να μάθουν ότι δεν μετράνε περισσότερο τα πράγματα που έχουμε στη ζωή μας, αλλά οι άνθρωποι που έχουμε στη ζωή μας.

• Να μάθουν ότι δεν ωφελεί να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με τους άλλους.

• Να μάθουν ότι πλούσιος δεν είναι αυτός που έχει τα περισσότερα, αλλά αυτός που χρειάζεται τα λιγότερα.

• Να μάθουν ότι μέσα σε ελάχιστες στιγμές μπορείς ν' ανοίξεις στον άλλο πληγές, που μετά παίρνει πολλά χρόνια να τις γιατρέψεις.

• Να μάθουν τη συγχώρεση, συγχωρώντας.

• Να μάθουν πως υπάρχουν άνθρωποι που τους αγαπούν πραγματικά, που όμως δεν ξέρουν πώς να δείξουν ή πώς να εκφράσουν τα αισθήματα τους.

• Να μάθουν ότι τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν τα πάντα, ΕΚΤΟΣ από την ευτυχία!

• Να μάθουν ότι δύο άνθρωποι μπορεί να κοιτούν το ίδιο πράγμα και να το βλέπουν διαφορετικά.

• Να μάθουν ότι δεν φτάνει πάντα να σε συγχωρούν οι άλλοι˙ πρέπει να μπορείς κι εσύ ο ίδιος να συγχωρήσεις τον εαυτό σου.

• Και να μάθουν ότι για τα παιδιά μου, εγώ θα είμαι πάντα εδώ.

*Από το ποίημα του James J. Lachard (Jim Brown), «Μια συνέντευξη με τον Θεό»