Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

30 σοφές φράσεις του Πάουλο Κοέλιο, που δεν σταματούν να εμπνέουν την ανθρωπότητα.


30 σοφές φράσεις του Πάουλο Κοέλιο, που δεν σταματούν να εμπνέουν την ανθρωπότητα.

Ο Πάουλο Κοέλιο (Paulo Coelho de Souza, 25 Αυγούστου 1947) είναι Βραζιλιάνος συγγραφέας.

Γεννήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Φοίτησε στην νομική αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές του το 1970 για να ταξιδέψει σε Μεξικό, Περού, Βολιβία, Χιλή, στην Ευρώπη και την Βόρεια Αφρική.

Δύο χρόνια αργότερα επέστρεψε στη Βραζιλία και άρχισε να γράφει στίχους για μουσική. Φυλακίστηκε για λίγο καιρό το 1974 για υπονομευτικές δραστηριότητες κατά της βραζιλιάνικης δικτατορίας.

Παρότι Χριστιανός Καθολικός, τα κείμενά του συνδυάζουν με ένα ιδιαίτερο τρόπο τη θρησκευτικότητα και τον μυστικισμό, διαλογισμό και πνευματικές ασκήσεις και εμπειρίες από το μυστικιστικό παρελθόν του, που συχνά ίσως να αντιτίθεται στη γραμμή του επίσημου Καθολικισμού. Τα θέματά του από την άλλη δεν θα εξέφραζαν συγκεκριμένη θρησκευτική ιδεολογία, αν δεν υπήρχαν τα Καθολικά στοιχεία, αλλά αυτή η διάσταση δεν λαμβάνεται έντονα υπόψη από το κοινό του, καθότι υφίσταται απλά ως υπόβαθρο για την κυρίως ιστορία.
Ενδιαφέρον έχει να πούμε ότι η επίσημη Ελληνική Εκκλησία δεν έχει αντιδράσει θετικά ή αρνητικά για την επιτυχία του στην Ελλάδα (σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, όπως π.χ. με τον Χάρυ Πότερ).

Πολλά από τα έργα του έχουν μία ιδιαίτερη και μυστικιστική ατμόσφαιρα ενώ πολύ σύνηθες θέμα τους είναι η αφοσίωση σε ένα στόχο και η επίτευξη των ονείρων[1]. Έχει πουλήσει πάνω από 20 εκατομμύρια βιβλία σε ολόκληρο τον κόσμο και τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε τριανταοκτώ γλώσσες. Του έχουν απονεμηθεί πολλά λογοτεχνικά βραβεία από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης μιας υποψηφιότητας για το περίφημο Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο του Δουβλίνου για το «Η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει».
Ας δούμε 40 από τα πιο διάσημα λόγια του.

1. Όταν θελήσεις κάτι πάρα πολύ, το σύμπαν όλο θα συνωμοτήσει για να γίνει η επιθυμία σου πραγματικότητα .

2. Η ζωή είναι πάντα σε αναμονή της κατάλληλης στιγμής για τη δράση.

3. Τα πάντα στον κόσμο δεν είναι τίποτα άλλο παρά διαφορετικές εκδηλώσεις του ίδιου πράγματος .

4. Μερικές φορές χρειάζεται να γυρίσετε όλο τον κόσμο για να καταλάβετε ότι ο θησαυρός είναι θαμμένος στο δικό σας σπίτι.

5. Ορισμένες φορές η ζωή χωρίζει δύο άτομα μόνο και μόνο για να δείξει πόσο σημαντικοί είναι ο ένας για τον άλλον.

6. Το να περιμένεις είναι το πιο δύσκολο.

7. Αν είσαι σε θέση να δεις την ομορφιά , αυτό συμβαίνει μόνο και μόνο επειδή φέρεις την ομορφιά μέσα σου. Ο κόσμος είναι ένας καθρέφτης στον οποίο ο καθένας βλέπει το είδωλό του.

8. Οι άνθρωποι λένε πίσω από την πλάτη σου ό,τι να ΄ναι και μπροστά στα μάτια σου ό,τι βολεύει.

9. Ό,τι συνέβη μια φορά μπορεί και να μη συμβεί ποτέ ξανά . Αλλά αυτό που έχει γίνει δύο φορές, σίγουρα θα γίνει και τρίτη.

10 . Αν η αγάπη μεταμορφώνει ένα άτομο με γοργό ρυθμό , η απελπισία το κάνει ακόμα πιο γρήγορα .

11. Εκεί που μας περιμένουν, πάντα ερχόμαστε πάνω στην ώρα .

12. Αν κάνω ακριβώς εκείνα τα πράγματα , τα οποία οι άνθρωποι περιμένουν από μένα , θα εγκλωβιστώ σε κατάσταση σκλαβιάς .

13. Τις πιο σημαντικές λέξεις στη ζωή μας τις προφέρουμε με τη σιωπή.

14. Το να χαθείς αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να βρεις κάτι ενδιαφέρον .

15. Το πιο σκοτεινό χρονικό όριο είναι ακριβώς πριν την αυγή.

16. Αν είναι ο άνθρωπός σου , τότε είναι δικός σου , αν όμως τον τραβάει και κάπου αλλού , τότε τίποτα δεν θα τον κρατήσει και δεν αξίζει ούτε τα νεύρα ούτε την προσοχή .

17. Φτάνοντας στο τέλος , οι άνθρωποι γελούν με τους φόβους που τους βασάνιζαν στην αρχή

18. Η ζωή είναι μερικές φορές απίστευτα φειδωλή – για ημέρες ολόκληρες , εβδομάδες , μήνες , χρόνια , ο άνθρωπος μπορεί να μη λαμβάνει ούτε ένα νέο ερέθισμα . Και μετά όταν μισοανοίξει την πόρτα , πέφτει επάνω του ολόκληρη χιονοστιβάδα .

19. Οι άγγελοί μας είναι πάντα μαζί μας και συχνά χρησιμοποιούν τα χείλη κάποιου άλλου για να μας πουν κάτι .

20. Το να αισθάνεται κανείς δυστυχισμένος συνεχώς είναι μια ανεπίτρεπτη πολυτέλεια .

21. Υπάρχουν άνθρωποι που γεννήθηκαν για να περάσουν τη ζωή τους μόνοι , αυτό δεν είναι ούτε κακό ούτε καλό , είναι απλώς ζωή .

22. Μερικές φορές πρέπει να τρέξεις για να δεις ποιος θα σε ακολουθήσει . Άλλες φορές πρέπει να ρίξεις λίγο τους τόνους , για να δεις ποιος θα σε ακούσει πραγματικά . Κάποιες φορές πάλι ίσως χρειαστεί να κάνεις ένα βήμα πίσω για να δεις ποιος είναι ακόμα στο πλευρό σου . Ορισμένες φορές οφείλεις να παίρνεις λάθος αποφάσεις , για να δεις ποιος είναι μαζί σου , όταν τα πάντα καταρρέουν.

23. Ποτέ δεν κάνει να εγκαταλείπουμε το όνειρο μας ! Τα όνειρα τρέφουν την ψυχή μας όπως ακριβώς η τροφή τρέφει το σώμα μας . Όσες φορές κι αν χρειαστεί να γευτούμε πίκρες στη ζωή μας και να βλέπουμε τις ελπίδες μας να ναυαγούν, εμείς πρέπει να συνεχίσουμε παρ’ όλα αυτά να ονειρευόμαστε.

24 . Αυτό που ψάχνεις εσύ, σε ψάχνει επίσης.

25 . Μόλις βρήκα όλες τις απαντήσεις αμέσως άλλαξαν όλες οι ερωτήσεις.

26. Ο άνθρωπος κάνει πάντα το αντίθετο. Βιάζεται να μεγαλώσει και στη συνέχεια ανατρέχει στο παρελθόν της παιδικής του ηλικίας. Θυσιάζει την υγεία του χάριν των χρημάτων και στη συνέχεια σπαταλάει τα χρήματα για να βελτιώσει την υγεία του. Προβληματίζεται σχετικά με το μέλλον με τέτοια ανυπομονησία ώστε να αγνοεί το παρόν κι εξαιτίας αυτού δεν έχει ούτε παρόν ούτε μέλλον. Ζει με τέτοιο τρόπο λες και δε θα πεθάνει ποτέ και πεθαίνει σαν να μην έχει ζήσει ποτέ.

27. Μερικές φορές πρέπει να πεθάνεις προκειμένου να αρχίσεις να ζεις

28. Οι άνθρωποι θέλουν να αλλάξουν τα πάντα και την ίδια στιγμή θέλουν τα πράγματα να παραμείνουν ως έχουν

29. Πάντα να λες αυτό που νιώθεις και να κάνεις ό, τι σκέφτεσαι ! Η σιωπή καταστρέφει ζωές

30. Στο τέλος όλα πάνε καλά . Αν δεν πάνε καλά , σημαίνει ότι δεν είναι το τέλος
Πηγή

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ευτυχισμένη ζωή!

Επιστήμονες ανέπτυξαν νέα τεχνική για τη δημιουργία ανθρώπινων τεχνητών χρωμοσωμάτων

 Επιστήμονες ανέπτυξαν νέα τεχνική για τη δημιουργία ανθρώπινων τεχνητών χρωμοσωμάτων

Αυτό το επίτευγμα αποτελεί ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός στον σχεδιασμό γονιδιωμάτων.

Επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια ανέπτυξαν μια νέα τεχνική για τη δημιουργία ανθρώπινων τεχνητών χρωμοσωμάτων (HACs) που θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στις γονιδιακές θεραπείες και σε άλλες εφαρμογές βιοτεχνολογίας. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές επινόησαν μια αποτελεσματική τεχνική για την κατασκευή HACs από μεμονωμένες, μεγάλες κατασκευές σχεδιασμένου DNA, παρακάμπτωντας ένα προηγούμενο εμπόδιο.

Τα τεχνητά χρωμοσώματα είναι εργαστηριακές δομές σχεδιασμένες να μιμούνται τη λειτουργία των φυσικών χρωμοσωμάτων, των συσκευασμένων δεσμών DNA που βρίσκονται στα κύτταρα των ανθρώπων και άλλων οργανισμών. Αυτά τα συνθετικά χρωμοσώματα μπορούν να χρησιμεύσουν ως «οχήματα» για την παροχή θεραπευτικών γονιδίων ή ως εργαλεία για τη μελέτη της βιολογίας των φυσικών χρωμοσωμάτων. Ωστόσο, προηγούμενες προσπάθειες δημιουργίας HAC αντιμετώπιζαν ένα σημαντικό πρόβλημα: τα τμήματα DNA που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους συχνά συνδέονται μεταξύ τους με απρόβλεπτους τρόπους, σχηματίζοντας μακριές, μπερδεμένες αλυσίδες με αναδιαταγμένες αλληλουχίες.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρα. Μπεν Μπλακ προσπάθησε να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο αναθεωρώντας πλήρως την προσέγγιση του σχεδιασμού και της παράδοσης HAC.

«Το HAC που κατασκευάσαμε είναι πολύ ελκυστικό για ενδεχόμενη ανάπτυξη σε εφαρμογές βιοτεχνολογίας, για παράδειγμα, όπου είναι επιθυμητή η μεγάλης κλίμακας γενετική μηχανική των κυττάρων», εξήγησε ο Μπλακ.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται transformation-associated recombination (TAR) για να συναρμολογήσουν ένα τεράστιο κατασκεύασμα DNA (750 kilobase) σε κύτταρα ζυμομύκητα. Αυτό είναι περίπου 25 φορές μεγαλύτερο από τα κατασκευάσματα που χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενες μελέτες HAC. Το κατασκεύασμα περιείχε DNA τόσο από ανθρώπινες όσο και από βακτηριακές πηγές, καθώς και αλληλουχίες που βοηθούσαν στον σχηματισμό του κεντρομερούς, της κεντρικής περιοχής όπου ενώνονται οι βραχίονες των χρωμοσωμάτων σχήματος Χ.

Η επόμενη πρόκληση ήταν να παραδοθεί αυτό το μεγάλο ωφέλιμο φορτίο στα ανθρώπινα κύτταρα. Η ομάδα το πέτυχε αυτό με τη σύντηξη των κατασκευασμένων κυττάρων ζυμομύκητα με μια ανθρώπινη κυτταρική σειρά, μια διαδικασία που είχε βελτιστοποιηθεί σε προηγούμενες μελέτες. Αυτή η προσέγγιση σύντηξης αποδείχθηκε πολύ πιο αποτελεσματική από την παραδοσιακή μέθοδο της απευθείας μεταφοράς γυμνού DNA στα κύτταρα.

Τα αποτελέσματα εξέπληξαν τους επιστήμονες. Τα HAC σχηματίστηκαν επιτυχώς με πολύ υψηλότερη απόδοση σε σύγκριση με τις τυπικές μεθόδους. Επιπλέον, αυτά τα τεχνητά χρωμοσώματα μπόρεσαν να αναπαραχθούν και να διαχωριστούν σωστά κατά τη διαίρεση των κυττάρων, μια βασική προϋπόθεση για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα και λειτουργικότητά τους.

«Αντί να προσπαθήσουμε να αναστείλουμε τον πολυμερισμό, απλώς παρακάμψαμε το πρόβλημα αυξάνοντας το μέγεθος της κατασκευής DNA εισόδου έτσι ώστε να παραμείνει σε προβλέψιμη μορφή ενός αντιγράφου», εξήγησε ο Δρ. Μπλακ.

Όμως οι ερευνητές δεν σταμάτησαν εκεί. Επινόησαν επίσης έναν έξυπνο τρόπο για να απεικονίσουν τα HAC στην εγγενή, μη συμπιεσμένη τους κατάσταση. Με ήπια λύση των κυττάρων και χρησιμοποιώντας μια ειδική τεχνική φυγοκέντρησης, μπόρεσαν να απομονώσουν τα HACs από το υπόλοιπο κυτταρικό DNA. Αυτό τους επέτρεψε να επιβεβαιώσουν ότι τα HAC διατήρησαν την κατάσταση ενός αντιγράφου και την κυκλική τους τοπολογία, χωρίς ανεπιθύμητες αναδιατάξεις ή προσθήκες.

Οι επιπτώσεις αυτής της σημαντικής ανακάλυψης είναι σημαντικές. Τα HAC έχουν τη δυνατότητα να χρησιμεύσουν ως ασφαλέστερες, πιο αποτελεσματικές πλατφόρμες για γονιδιακές θεραπείες σε σύγκριση με τα τρέχοντα συστήματα χορήγησης που βασίζονται σε ιούς και τα οποία μπορούν να πυροδοτήσουν ανοσολογικές αντιδράσεις, ενώ ενέχουν τον κίνδυνο εισαγωγής επιβλαβούς ιικού DNA στο γονιδίωμα του ξενιστή. Τα τεχνητά χρωμοσώματα προσφέρουν επίσης το πλεονέκτημα ότι μπορούν να μεταφέρουν πολύ μεγαλύτερα γενετικά φορτία, επιτρέποντας ενδεχομένως την έκφραση ολόκληρων δικτύων γονιδίων ή πολύπλοκων μηχανών πρωτεϊνών. Πέρα από τις ιατρικές εφαρμογές, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η προσέγγισή τους θα μπορούσε επίσης να είναι πολύτιμη για τη γεωργική βιοτεχνολογία.

Αν και πρέπει ακόμη να βελτιωθεί ο σχεδιασμός αυτών των τεχνητών χρωμοσωμάτων και να αναπτυχθούν κατάλληλες μέθοδοι χορήγησης για θεραπευτική χρήση, αυτό το επίτευγμα αποτελεί ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός στον σχεδιασμό γονιδιωμάτων. Επιπλέον, αυτή η ανακάλυψη όχι μόνο μας φέρνει πιο κοντά στην αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού της γονιδιακής θεραπείας, αλλά παρέχει επίσης μια ισχυρή νέα πλατφόρμα για τη μελέτη της δομής και της λειτουργίας των χρωμοσωμάτων.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science».

ΠΗΓΗ: Studyfinds

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

Η πιο δύσκολη στιγμή για την δυνατή μαμά!

Αν ο Κόκκαλης και ο Αυλάμης έκαναν απογευματινά χειρουργεία με φακελάκι;

 Αν ο Κόκκαλης και ο Αυλάμης έκαναν απογευματινά χειρουργεία με φακελάκι;

Ο Π. Κόκκαλης αριστερά και ο Γ. Αυλάμης δεξιά
Ο Π. Κόκκαλης αριστερά και ο Γ. Αυλάμης δεξιά

Του Γ. Παπαζαχαρία*

Το θέμα των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία γνωστό. Ήδη έγιναν τα πρώτα σε Ευαγγελισμό και Γεννηματάς. Αυτό που παίζεται ακόμα, όμως, είναι η στάση των χειρουργών.

Δεν απευθυνόμαστε σε αυτούς που έχουν ήδη επιλέξει ηθική και τρόπο σκέψης που απαιτεί το εμπόριο, και όχι η Ιατρική. Απευθυνόμαστε σε αυτούς που ακόμα ταλαντεύονται.

Απευθυνόμαστε στους νέους επιμελητές που στριμώχνονται σε όποια χειρουργική αίθουσα περισσέψει, σ’αυτούς που περιμένουν να βάλουν το τακτικό τους περιστατικό απόγευμα, βράδυ ή το σαββατοκύριακο.

Απευθυνόμαστε στους έντιμους συναδέλφους που βλέπουν σαν διέξοδο τη συμμετοχή τους στα απογευματινά χειρουργεία για να ενισχύσουν το εισόδημα τους.

Απευθυνόμαστε στους ειδικευόμενους που θα πιεστούν από τον διευθυντή τους και θα διστάσουν να πουν όχι στο απογευματινό χειρουργείο.

Και απευθυνόμαστε κυρίως σε αυτούς, αφενός γιατί αυτοί είναι που θα κάνουν το μαγαζί να δουλέψει και αφετέρου γιατί αυτοί πιστεύουμε ότι μπορούν να πειστούν να κρατήσουν τη στάση που αρμόζει στις παραδόσεις των χειρουργών που μας ενέπνευσαν, των χειρουργών θρύλων που έδεσαν το όνομα τους με τον τόπο και με τους ανθρώπους.

Αυτό που μας ενδιαφέρει, δηλαδή, είναι το κίνητρο και το πρότυπο που θα έχουν οι χειρουργοί που στελεχώνουν τα δημόσια νοσοκομεία, οι χειρουργοί που θα πέσουμε στα χέρια τους, δηλαδή, όταν έρθει και μας η ώρα μας

Γιατί, εδώ που τα λέμε, οι κλινικές που γνωρίσαμε και εκπαιδευτήκαμε, τα απογεύματα έκαναν μαθήματα όχι χειρουργεία με φακελάκι. Και άμα ήταν να είναι στο χειρουργείο το απόγευμα ήταν γιατί έκαναν προχωρημένες επεμβάσεις που τελείωναν το βράδυ ή υποδέχονταν τα επείγοντα. Κι αν μια μερίδα καθηγητών έβλεπε τη δουλειά για χρυσωρυχείο, τους ξέραμε όλοι και ήταν δακτυλοδεικτούμενοι. Και κάθε κλινική που σέβεται τον εαυτό της οικοδομεί σχολή γνώσης και τεχνικής όχι μπακάλικο, που δίνει την πραμάτεια του σε τιμή ευκαιρίας.

Έχουν, βέβαια, οι συνάδελφοι και την ιδιότητα ότι βλέπουν από πρώτο χέρι, κάθε μέρα, το πώς δουλεύουμε ήδη. Με τις μισές αίθουσες κλειστές σε αρκετά νοσοκομεία γιατί το Υπουργείο Υγείας αρνείται πεισματικά να προσλάβει το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό. Για να είμαστε ακριβείς, σε επίπεδο Αττικής την ώρα που γράφουμε, λειτουργούν οι 145 από τις 208 χειρουργικές αίθουσες του δημόσιου τομέα. Δηλαδή το 70% για όποιον κάνει τη διαίρεση και το αντίστοιχο πανελλαδικά είναι στο 60%.

Ταυτόχρονα, αν μη τι άλλο, έχει προηγηθεί ένας ορυμαγδός από αγώνες από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) για τους εξευτελιστικούς μισθούς των γιατρών. Και να πει κανείς ότι δεν είχαμε αποτέλεσμα;

- Με πρωτοβουλία της ΟΕΝΓΕ το 2018 ασκήθηκε τριτανοκοπή («έφεση») κατά την απόφαση του ΣτΕ, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 8.500 νοσοκομειακοί γιατροί, διεκδικώντας να πάρουν τα αναδρομικά όλοι οι συνάδελφοι και όχι μόνο όσοι είχαν προσφύγει δικαστικά. Το αίτημά μας απορρίφθηκε, ωστόσο κάτω από την πίεση που ασκήθηκε, η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατέβαλε μέρος των οφειλομένων αναδρομικών σε όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς ανεξάρτητα από το αν είχαν προσφύγει δικαστικά ή όχι. Με τα αναδρομικά του 2018 υπήρχαν διευθυντές που τους αποδόθηκαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ και τώρα κάνουν τον ψόφιο κοριό ότι οι αγώνες δε φέρνουν αποτέλεσμα. Ελπίζουμε, τουλάχιστον, να θυμούνται τα δεκάδες μαχητικά στελέχη της ΟΕΝΓΕ που τους μάζευαν τα δικαιολογητικά για τις προσφυγές.

- Ακόμα και το 20% αύξηση που έφερε η κυβέρνηση στην ωριαία αποζημίωση της εφημερίας ή η αύξηση 10 % με το νέο ιατρικό μισθολόγιο, προϊόν πίεσης ήταν σε έναν αγώνα που η Ομοσπονδία δεν υπέστειλε ποτέ τη σημαία.

Δεν υπάρχει, λοιπόν καμιά δικαιολογία.

Σε όλους είναι φανερό τι ρόλο βαράει ο Υπουργός Υγείας, που πρωτοστατεί μαζί με τους χειρουργούς που σχετίζονται με τη Νέα Δημοκρατία, στο να γίνουν τα νοσοκομεία μπακάλικα της ανθρώπινης νόσου. Φέρνουν τον άρρωστο με την πλάτη στον τοίχο να πληρώσει για να γλιτώσει μια αναμονή, την οποία οι ίδιοι προκαλούν με την πολιτική τους. Ίσως το 500ευρο με το πρόσωπο του Υπ. Υγείας που έπεσε σαν τρικάκι στην κινητοποίηση που έγινε στον Ευαγγελισμό, να είναι το καλύτερο νόμισμα για να πληρώσει ο άρρωστος που θα πάει το απόγευμα.

Και για να λέμε και την αλήθεια και οι χειρουργοί που είχαν επαφή έτσι κι αλλιώς με το υπόγειο χρήμα ως τώρα, είναι αυτοί που «καίγονται» τώρα για τα απογευματινά. Κρίμα, γιατί κάποιοι από αυτούς είναι καλοί χειρουργοί.

Όχι, όμως. Ούτε το μέλλον είναι, ούτε πρόοδος, ούτε θα τους αφήσουμε να παριστάνουν το πρότυπο στους νέους χειρουργούς. Επαναφέρουμε το ερώτημα του τίτλου λοιπόν.

Τι θα γινόταν αν Πέτρος Κόκκαλης και ο Γιώργος Αυλάμης έκαναν απογευματινά χειρουργεία με φακελάκι;

Λεπτομέρειες για τους παραπάνω ογκόλιθους, είναι μια καλή ευκαιρία κάποιος να τις «γκουγκλάρει». Ένα μόνο είναι σίγουρο, ότι αν κυνηγάγανε το φακελάκι δεν θα ’χαμε κανένα λόγο να τους αναφέρουμε σήμερα.

Ο Πέτρος Κόκκαλης, ο καθηγητής της Χειρουργικής στο Αρεταίειο, ο διαπρέψας στο Μόναχο, στον Γράμμο, στο Βερολίνο, ταύτισε την ύπαρξη του με τον άρρωστο και με τον άνθρωπο. Όσο για τον Γιώργο Αυλάμη, τον χειρουργό που λόγω πολιτικού κλίματος δεν έγινε ποτέ καθηγητής, ο οποίος έλαμψε στο Ιπποκράτειο και έδεσε τη ζωή του με το Τζάνειο, ξεχώρισε για τη στάση του απέναντι στον φτωχό, στον ανήμπορο. Αμφότεροι παρόντες στον πόλεμο και στην Αντίσταση.

Αυτοί οι χειρουργοί έχουν περάσει από τα Νοσοκομεία μας.

Όχι οι κράχτες δίπλα στον τιμοκατάλογο που ονειρεύεται ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Για αυτό έχει σημασία να γίνουμε περισσότεροι αυτοί που θα περιφρουρήσουμε τις δημόσιες κλινικές που θαυμάσαμε και ανδρωθήκαμε Αυτοί που δε θα συναινέσουμε στην αθλιότητα. Αυτοί που δε θα στελεχώσουμε το απογευματινό χειρουργείο με φακελάκι.

Και όλων μαζί, χειρουργών, αναισθησιολόγων, νοσηλευτών, τραυματιοφορέων, καθαριστών, τα ονόματα μας με πρόκες να είναι καρφωμένα στην πόρτα του χειρουργείου, να μην τα παίρνει ο άνεμος.

*Ο Γιάννης Παπαζαχαρίας είναι χειρουργός στο Τζάνειο Νοσοκομείο και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ

Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 23 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Γεγονότα

  • 1821: Οι έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν την Καλαμάτα. Την ίδια μέρα η Μεσσηνιακή Σύγκλητος εκδίδει την «προειδοποίηση εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς», με την οποία γνωστοποιεί τον ξεσηκωμό του γένους των Ελλήνων.
  • 1821: Ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ αφορίζει τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, που ξεσήκωσε τη Μολδοβλαχία.
  • 1839: Καταγράφεται για πρώτη φορά η λέξη ΟΚ. Λέγεται ότι προέρχεται από την ελληνική φράση «Όλα Καλά» που έγραφαν οι πρόγονοι μετανάστες, που δούλευαν στο λιμάνι, πάνω στα κιβώτια με το εμπόρευμα. Πάντως, η εφημερίδα της εποχής «Boston Morning Post» γράφει ότι ο όρος προέρχεται από το ανορθόγραφο «Oll Korrect» (αντί για το σωστό All Correct). Μάλλον έχει δίκιο, αφού το 1839 δεν ήταν η εποχή της μετανάστευσης στο νέο κόσμο για τους Έλληνες.
  • 1919: O σοσιαλιστής Μπενίτο Μουσολίνι ιδρύει στο Μιλάνο φασιστικό κίνημα με την επωνυμία «I Fasci Italiani del Combattimento» (Ιταλικές Μαχητικές Δέσμες). Συνοδοιπόροι του, οι συνδικαλιστές ηγέτες Αγκοστίνο Λαντσίλο και Μικέλε Μπιάνκι.
  • 1992: Το φιάσκο της Λουίζης Ριανκούρ. Η Ελληνική Αστυνομία «ακουμπά» τη «17 Νοέμβρη», αλλά τελικά τη χάνει.

Γεννήσεις

  • 1869: Καλούστε Γκιουλμπεκιάν, αρμένιος επιχειρηματίας στο χώρο της πετρελαϊκής βιομηχανίας και φιλάνθρωπος, γνωστός και ως «Κύριος 5%», επειδή κρατούσε πάντα το 5% των μετοχών στις εταιρείες που συμμετείχε. (Θαν. 20/7/1955)
  • 1915: Βασίλι Ζάιτσεφ, ρώσος στρατιωτικός, ίσως ο πιο διάσημος ελεύθερος σκοπευτής. (Θαν. 15/12/1991)
  • 1937: Ρόμπερτ Γκάλο, αμερικανός ιατρικός ερευνητής, που ανακάλυψε μαζί με τον Λικ Μοντανιέ το 1984 τον ιό HIV, υπεύθυνο για το AIDS.

Θάνατοι

  • 1842: Μαρί Ανρί Μπέιλ, γνωστότερος ως Σταντάλ, γάλλος συγγραφέας. («Το μαύρο και το κόκκινο», «Το μοναστήρι της Πάρμας») (Γεν. 23/1/1783)
  • 1992: Φρίντριχ Χάγεκ, αυστριακός οικονομολόγος και φιλόσοφος, από τους γκουρού του νεοφιλευθερισμού, βραβευμένος με Νόμπελ το 1974. (Γεν. 8/5/1899)
  • 2001: Ντέιβιντ ΜακΤάγκαρτ, καναδός ακτιβιστής, ιδρυτής της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace. (Γεν. 24/6/1932)

Τα σκυλιά αγαπούν το δικό τους άθλημα

Ο Αγιοταφίτης Αρχιεπίσκοπος Γεράσων Θεοφάνης «Το Άγιο ΦΩς ανάβει από καντήλι

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Η Σοφία ( ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ)

Εαρινή Ισημερία 2024 σήμερα Τετάρτη 20 Μαρτίου και ήδη από τις 05:06 το πρωί η Άνοιξη είναι και επίσημα εδώ, τι κι αν ο καιρός θυμίζει φθινοπωρινό σκηνικό.

Τι είναι η Φθινοπωρινή & Εαρινή Ισημερία;


Γιατί ονομάζεται "ισημερία";

Με την λέξη ισημερία εννοούμε, όταν ο Ήλιος είναι ακριβώς πάνω από την νοητή γραμμή του Ισημερινόυ τότε η νύχτα και η μέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια (12 ώρες) σε όλο τον κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος που ονομάζεται «ισημερία»,

Τι συμβαίνει σε μια ισημερία;
Ο άξονας της Γης έχει μια κλίση σε μια γωνία περίπου 23,5 °, δηλαδή δεν είναι κάθετος στο επίπεδο της τροχιάς της γύρω από τον Ήλιο. Σε οποιαδήποτε άλλη μέρα του έτους, είτε το βόρειο ημισφαίριο είτε το νότιο ημισφαίριο κλίνει προς την κατεύθυνση του ήλιου αλλά στις δύο ισημερίες, η κλίση του άξονα της Γης είναι κάθετη στις ακτίνες του Ήλιου. Η ισημερία συμβαίνει ακριβώς την ίδια στιγμή σε όλο τον κόσμο. Είναι στιγμή που ο Ήλιος διασχίζει τον “ουράνιο” ισημερινό (τη φανταστική γραμμή στον ουρανό πάνω από τον Ισημερινό της Γης) από το νότο στο βορρά. Η ισημερία συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο, όταν η γη διέρχεται από τα σημεία τομής της εκλειπτικής (ελλειπτική τροχιά της γης) και του ουράνιου ισημερινού. Η ισημερία συμβαίνει γύρω στις 21 Μαρτίου και 23 Σεπτεμβρίου.

Πώς μας επηρεάζει η ισημερία στην ζωή μας;

Στην πραγματικότητα κατά την ισημερία έχουμε την εξισορρόπηση δυο αντίπολων καταστάσεων την διάρκεια της μέρας με την διάρκεια της νύχτας. Παράλληλα ,κάθε άνθρωπος λειτουργεί σαν ένα δίπολο, όπου ο ένας πόλος της εκφράζει τον ΝΟΥ μας και άλλος πόλος εκφράζει την ΨΥΧΗ μας. Αυτή η φυσιολογική διπολική φάση μας ωθεί σε μια διαρκεί μία κατάσταση ανισορροπίας , η οποία μας δεν μας επιτρέπει να βιώσουμε την ευτυχία, αφού λόγω αυτής της εσωτερικής μας σύγκρουσης, είναι προφανές ότι ποτέ δεν μένουμε ικανοποιημένοι από τα αποτέλεσμα των πράξεων μας.

Θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε αυτήν την διαρκή ανισορροπία της Ανθρώπινης συμπεριφοράς , με την φυσική ανισορροπία της διάρκειας της ημέρας και της νύχτας. Κάθε εικοσιτετράωρο που περνάει, διακρίνεται από διαφορετική διάρκεια ημέρας και νύχτας, που διαρκώς διαφοροποιούνται, εκτός από τις ήμερες των δυο ισημεριών. θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο πόλος της Ψυχής μας αντιστοιχεί στην Νύχτα και ο πόλος του Νου μας, αντιστοιχεί στην Ημέρα.

Έτσι το να φέρουμε σε “Ίσο μέρος” αυτές τις δύο άνισες και ανισομερείς λειτουργίες των δύο πόλων μας, ώστε να καταφέρουμε εισέλθουμε σε ένα νέο εξελικτικό επίπεδο, κατά το οποίο θα μπορούμε πλέον να λειτουργούμε συνδυάζοντας τις αποφάσεις της λογικής και του συναισθήματος μας, όπως ακριβώς συμβαίνει την ημέρα της”Ισημερίας”, θα βιώσουμε τελικά την πραγματική ευτυχία, που σήμερα λείπει από την ζωή μας!

Η Φθινοπωρινή ισημερία στην Αρχαία Ελλάδα

Από τα πανάρχαια χρόνια οι άνθρωποι σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης λάτρεψαν ως θεούς τα δύο ποιο ευδιάκριτα ουράνια σώματα, τον Ήλιο και τη Σελήνη. Η φθινοπωρινή ισημερία είναι γνωστή ως «φεγγάρι συγκομιδής», κατά τη διάρκεια αυτής περιόδου το φεγγάρι υψώνεται νωρίτερα το βράδυ, επιτρέποντας στους αγρότες να εργάζονται περισσότερο το βράδυ. Σε χρόνιες που το φεγγάρι της συγκομιδής πέφτει τον Οκτώβριο, ονομάζεται «πλήρες φεγγάρι» επειδή συχνά συμπίπτει με τη συγκομιδή καλαμποκιού. Στην Αρχαία Ελλάδα κατά την Φθινοπωρινή Ισημερία τελούνταν και τα Ελευσίνια Μυστήρια που αποτελούν αναμφισβήτητα ένα από τους πιο ιερούς και σεβαστούς θεσμούς. Τα Ελευσίνια Μυστήρια διαρκούσαν 9 ημέρες, και η ήμερα λήξης τους ήταν η Φθινοπωρινή Ισημερία

Η Φθινοπωρινή ισημερία και ο συμβολισμός της.

Σε φυσικό επίπεδο κατά την ισημερία έχουμε την εξισορρόπηση δυο αντίπολων καταστάσεων την διάρκεια της μέρας με την διάρκεια της νύχτας. Σε πνευματικό επίπεδο η περίοδος από τη Φθινοπωρινή Ισημερία μέχρι το Χειμερινό Ηλιοστάσιο συμβολίζει την περίοδο κατά την οποία η ψυχή του ανθρώπου θα περάσει το πρώτο στάδιο εξελίξεώς της. Στην Ελληνική παράδοση πίστευαν ότι όπως καλλιεργείται η γη το φθινόπωρο, έτσι πρέπει να καλλιεργούνται κι οι ανθρώπινες ψυχές για να εκδηλώσουν τις κρυμμένες τους δυνάμεις και να τις μεταβάλουν σε ιδέες και συναισθήματα.

Τι συμβολίζει η εαρινή ισημερία

Κατά τους αρχαίους Έλληνες, αυτή είναι η ώρα επιστροφής της Περσεφόνης από τον Άδη στη Γη και τη μητέρα της, τη Δήμητρα. Αυτή είναι η αρχή της Άνοιξης.
Η περίοδος από την εαρινή ισημερία μέχρι την θερινή ηλιοστάσιο στο πνευματικό επίπεδο συμβολίζει την περίοδος της αναγεννήσεως και μεταμορφώσεως των ανθρωπίνων ψυχών στις πνευματικές φύσεις του πνευματικού κόσμου ως και της προετοιμασίας τους για τον πλήρη αποχωρισμό τους από το έρεβος. Στο φυτικό επίπεδο είναι η εποχή της μεταμορφώσεως της βλαστήσεως και της εκδηλώσεως των ανθέων και των χρωμάτων αυτών.

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

Τυρόπιτα | Άκης Πετρετζίκης

Τυρόπιτα εύκολη με Αλλιώτικη τεχνική του Πάνου - Μια εύκολη τυροπιτα για...

Εύκολη τυρόπιτα | Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ | Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Pompeii like you've never seen it! EMPTY! - Prowalk Tours

🔻𝗩𝗶𝗱𝗲𝗼 𝗧𝗶𝗺𝗲𝗹𝗶𝗻𝗲 𝗟𝗶𝗻𝗸𝘀🔻 0:00 Entrance Gate 2:19 Amphitheater 13:25 Gymnasium of the Iuvenes 17:27 Praedia of Giulia Felice 21:35 Via dell’Abbondanza 24:25 House of Octavius Quartio 32:31 House and Thermopolium of Vetutius Placidus 42:37 Stabian Baths 47:07 House of the Cornelii 54:24 Forum 1:01:46 Temple of Fortuna Augusta 1:05:04 Bathroom 1:06:33 Artifacts of Pompeii 1:13:32 Basilica 1:16:45 Sanctuary of Apollo 1:22:46 Comitium and Municipal Buildings 1:26:35 Building of Eumachia 1:33:55 Via delle Scuole 1:35:13 House of the Geometric Mosaics 1:39:08 Sanctuary of Venus 1:41:39 Antiquarium 1:47:04 Via dell’Abbondanza 1:49:35 Orto Botanico 1:52:56 Foro Triangolare 1:54:46 Quadriporticus of the Theaters 1:58:10 Teatro Piccolo - Odeon 2:00:58 Porta di Stabia 2:01:26 Via Stabiana 2:09:12 Looking Inside Bread Oven 2:12:48 Brothel Street Signs 2:14:54 Lupanare 2:19:51 House of the Faun 2:23:52 Vicolo dei Vetti 2:25:49 House of the Amorini Dorati 2:28:52 Via Dei Vesuvio 2:34:36 Central Thermal Baths 2:37:03 House of Marcus Lucretius Fronto 2:43:25 House of the Cryptoporticus 2:50:13 House of Menander 3:00:43 House of the Nave Europa 3:05:35 Amphitheater

Workers work perfectly 😲💗💋👀🌷❤️i love you beautiful❤️

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

«Όχι, δεν υπάρχει Θάνατος.

.
Ο θάνατος δεν είναι μηδενισμός της ύπαρξης, είναι αλλαγή φυσικής κατάστασης, δεν χρειάζεται να φοβόμαστε»
Ίσως απο τις βαθύτερες Θεολογικές-Επιστημονικές προσεγγίσεις για τον ορισμό του θανάτου από τον καθηγητή αστροφυσικής Μάνο Δανέζη.
Απόσπασμα από την εκπομπή «Αντιθέσεις» με τον Γ. Σαχίνη στο @kriti_tv

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Tέλη 10ετίας 1930, Aθήνα, Καλοκαίρι ...🇬🇷 ..και ναι είναι η Πλατεία Κουμουνδούρου!!!!!!!..

Νεαροί μαθητές κοιτούν το φακό κρατώντας στα χέρια τους ενδεικτικά του σχολείου.Αγόρια κάνουν βουτιές στη μικρή στέρνα της πλατείας, απολαμβάνοντας την αυτοσχέδια "πισίνα". Λουόμενοι απολαμβάνουν τη θάλασσα και τον ήλιο σε παραλία της Αττικής. Ένα κινηματογραφικό ντοκουμέντο που καταγράφει όψεις της καθημερινής ζωής στην Αθήνα, την περίοδο του Μεσοπολέμου.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ "ΠΡΙΓΚΗΠΙΚΟΝ"ΑΠΟ ΤΟ 1923 -ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 27 ΑΘΗΝΑ

Ένα ταξίδι σ’ ένα ξενοδοχείο του 1923 στην Ομόνοια Κτισμένο πριν 100 χρόνια το ξενοδοχείο «Πριγκηπικόν» στέκει ακόμα στην οδό Βερανζέρου, 27. Ένα μεσοπολεμικό κτίριο που εκπροσωπεί το μοντερνισμό της εποχής, και παρά το άχαρο σημερινό του στοίβαγμα ανάμεσα σε πολυκατοικίες, κρύβει έναν αρχιτεκτονικό και αισθητικό θησαυρό, και πάνω απ’ όλα την ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής. Η ιδιοκτήτρια λέει, ότι πρόκειται να πωληθει και να ανακαινισθεί άμεσα. Ενα βίντεο με κρυμμένο τον σιωπηλό κόσμο του, τα αποτυπώματα 100 χρόνων της ζωής χιλιάδων που περάσανε απ’ τα μικρά του δωμάτια.

Αθήνα 1960 🇬🇷 Μουσική επένδυση: "Πρωινό ξύπνημα"-Ελένη Καραΐνδρου

12 Οκτωβρίου 1944, Αθήνα...Απελευθέρωση «Η πιο όμορφη, η πιο ελαφριά μέρα του κόσμου». έγραψε ο Γ. Σεφέρης

Σπάνιο φιλμάκι από την Αθήνα του 1911.🇬🇷 Ακρόπολη,θέατρο Ηρώδου του Αττικού,Πύλη του Αδριανού,Μητρόπολη,Πανεπιστημίου,Πολυτεχνείο

O Μεταξάς απαντά ΟΧΙ !!!! ..O λαός απαντά δυο φορές ΟΧΙ !!!!!! ...και μέσα σε λίγες ώρες ο λαός γίνεται στρατός ..!!!!!

Στα Χριστούγεννα μιας άλλης Αθήνας.. 1953/1958/1961/1962/1971/1972/1973/1977 Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο

Χριστουγεννιάτικες βραδιές διασκέδασης στην Αθήνα του 1966

Κάποτε στην Αθήνα μας.. 🇬🇷...μια βόλτα.... μουσική επένδυση Μίμης Πλέσσας "Η βόλτα των ερωτευμένων"

Αθήνα 1930 🇬🇷.. μουσική επένδυση Ελένη Καραίνδρου "Το ταγκό του έρωτα"

Στάλιν εναντίον Τρούμαν: Οι απαρχές του Ψυχρού Πολέμου