Στη λιλιπούτεια ενδοχώρα και στις ακτές του, χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο σχεδόν, επτά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μοναστήρια σχηματίζουν μια μοναστική πολιτεία αιώνων, που είναι και η τρίτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα, μετά το Άγιον Όρος και τα Μετέωρα.
Ελάχιστες ώρες είναι αρκετές για να δει κανείς το νησάκι, αλλά εγώ με τον Μπάμπη βρήκαμε λόγους να μείνουμε όλη την ημέρα αφού, μεταξύ των άλλων, κάναμε περπατώντας τον γύρο του νησιού και μιλήσαμε με έναν εκπληκτικό συνδρομητή μου, του οποίου η οικογένεια φτιάχνει στο νησάκι τα περίφημα μπακλαβαδάκια Ιωαννίνων.
Το νησί πάντως είναι συνδεδεμένο με τη ζωή και το θάνατο του Αλή Πασά. Ο οικισμός του νησιού είναι και επίσημα ανακηρυγμένος παραδοσιακός καθώς είναι χτισμένος ακολουθώντας την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική με τις χαρακτηριστικές στέγες από σχιστόλιθο.
Ξενάγηση Φώτης Ραπακούσης
Μια από τις σπάνιες πλέον εμφανίσεις του κύριου Φώτη Ραπακούση ο οποίος μας ξεναγεί στο εξαιρετικό μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου που ο ίδιος με τον κόπο του και το μεράκι του έφερε στην σημερινή του μορφή, η οποία εκτός από την αποκατάσταση του χώρου περιλαμβάνει και τις πολυάριθμες συλλογές του, τεράστιας αξίας για τον πολιτιστικό πλούτο των Ιωαννίνων. Ευχαριστώ από καρδιας τον ίδιο για την παρέα του στο νησί και τις όμορφες ιστορίες που μου διηγήθηκε. Αν θέλετε να μάθετε για τον Αλή Πασά και την Επανάσταση του 1821 δεν υπάρχει καταλληλότερος άνθρωπος από εκείνον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου